Hlavní navigace

HP Pavilion dv7 Quad Edition

1. 1. 2012

Sdílet

www.hp.cz, cena: 25 290 s DPH HP Pavilion dv7 Quad Edition patří do modelové řady notebooků HP zaměřené na multimédia. Námi testovaný model byl osazen procesorem Intel Core i7 – 2670QM,...
www.hp.cz, cena: 25 290 s DPH
HP Pavilion dv7 Quad Edition patří do modelové řady notebooků HP zaměřené na multimédia. Námi testovaný model byl osazen procesorem Intel Core i7 – 2670QM, 8 GB paměti RAM a pevným diskem o kapacitě 1,5 TB (dva 750GB disky ve dvou slotech). V nabídce HP ale naleznete i konfigurace nabízející ještě vyšší výkon osazením 160GB SSD disku. O grafiku se stará AMD Radeon HD 6770M v kombinaci s integrovanou Intel HD Graphics 3000. Ty se mezi přepínají podle aktuálních nároků na výkon, případně podle zvoleného schématu napájení. Přepnout na využívanou grafickou kartu lze také manuálně. Nechybí samozřejmě optická mechanika SuperMulti DVD±R/RW. HP s počítačem dodává předinstalovaný systém Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi.


Ačkoli je Pavilion patřičně velký, působí elegantním dojmem a váží na desktop replacement „únosných“ 3,43 kg. Vrchní kryt tvoří jednolitý kus hliníku v hnědo-černé barvě, dodávající dv7 osobitý vzhled. Bohužel ale klasicky vykazuje sklon k snadnému znečištění otisky prstů. Ve stejné barvě a materiálu je proveden i palmrest. Při psaní nás mile překvapila tichá klávesnice s precizním vedením zdvihu s jasně zřetelnou odezvou. Jak začíná být u HP zvykem, musíme se ale spokojit s menšími klávesami šipek, zmenšených ve prospěch standardního 10klávesového numpadu. Indikace klávesy Caps Lock má diodu umístěnou přímo na klávese, touhle vymožeností už ale bohužel nedisponuje Num Lock, takže zda je zapnuto, musíte prostě vyzkoušet. Maličkost, ale docela zamrzí.
Touchpad je poměrně velký a má dobrou odezvu, stejně tak mají obě tlačítka dostatečnou velikost s jasnou odezvou při stlačení. Touchpad osvětluje bílá linka kolem celého obvodu, tu však lze pomocí funkčních kláves vypnout, aby nerušila. Malá ploška vlevo nahoře nabízí funkci rychlého vypnutí touchpadu po dvojitém stisku. HP již podporuje u všech svých notebooků řady Pavilion multitouch řešení, takže scrollovat po stránce můžeme jednoduše použitím dvou prstů a čekají na nás i další gesta, která usnadňují a zpříjemňují práci.
Zbytek prostoru je řešen velmi střídmě a čistě. Nad klávesnicí najdeme tlačítko pro zapnutí notebooku a rychlou volbu pro spuštění webového prohlížeče. Na druhém konci pak potěší čtečka otisků prstů.
Boky přístroje klasicky patří portům, na kterých HP rozhodně nešetřilo. Najdeme zde dva USB 3.0 a také dva USB 2.0 porty, HDMI a VGA výstupy, síťový ethernet, dva výstupní audio jacky (pro sluchátka) a jeden vstupní (např. pro mikrofon). Pro přehrávání a práci s multimédii je zde SuperMulti DVD±R/RW mechanika a multi-formátová čtečka karet. Celohliníkové provedení má kromě výhod (odolnost) a nevýhod (sklony k „upatlání“) také velký vliv na chlazení. Hliník oproti plastu mnohem lépe odvádí teplo, což je dobrá vlastnost pro zachování nízké teploty vnitřních komponent, čehož konstruktéři plně využili. Na druhou stranu museli vyřešit problematiku zahřívání vnějšího povrchu, což se povedlo až na levou stranu palmrestu, kde míváme opřenou levou ruku, Zde dochází při vysokém výkonu k zahřátí plochy, kterou můžeme pak označit za vlažnou. Nicméně nejde o úroveň, která by nedovolovala na notebooku další hodiny pracovat nebo hrát hry. Spíše se může dostavit zvláštní pocit, kdy pod levou ruku cítíte teplo a pravá je studená. Nevadí nám tedy samotné zahřívání, které je na úrovní běžného notebooku této kategorie, ale jeho nerovnoměrnost.
Použití displeje s coatingem je vždy diskutabilním krokem a není tomu jinak ani v případě 17,3palcové obrazovky dv7. Displej je příjemně jasný, ale intenzita bílé přesto nepůsobí na oči bodavě. Ostatní barvy jsou ale posunuty mírně do studena a z našeho pohledu by neškodil o trochu vyšší kontrast – ale je to spíše otázka vkusu a individuálních požadavků na obraz. Lesklý displej znamená také odrazy vnějšího světla a i když se výrobce snaží sebevíc, zbavit se jich nejde. Na druhou stranu osazení klasickým matným displejem, který by dosáhl podobných výsledků, by notebook značně prodražilo. Musíme si uvědomit, že skleněný coating působí jako optický filtr, který zvyšuje kontrast a podání tmavých odstínů. Zjednodušíme-li to, pokud by zde nebyla další vrstva, displej by produkoval „světelné“ znečištění a obraz by rozhodně nepůsobil pěkně.
Každopádně přehrávání videí, ať už streamovaného HD nebo z optické mechaniky, běží na dv7 plynule a podávaný obraz můžeme označit za dobře vykreslený i z hlediska rychlých scén v tmavém prostředí – scény netrpí slitím barev, ale nabízejí dostatečnou škálu pro jasné a ostré zobrazení detailů i v nočních scénách. Vadou na celkové spokojenosti s tímto řešením je nativní rozlišení displeje v podobě 1600 × 900 pixelů. Multimediální sedmnáctka by si rozhodně zasloužila Full HD rozlišení. Jediným rozumným důvodem, proč výrobce zvolil právě toto rozlišení, je výkon grafického čipu, který nenovější akční hry zvládá s plnými detaily pouze do této úrovně. Pro vyšší by patrně musel následovat kompromis v podobě snížení detailů. Kompletní multimediální výbavu doplňuje TV tuner , který je dodáván s notebookem jako příslušenství.


Výdrž baterie se podle našich testů pohybuje okolo 3 hodin při přehrávání filmu nebo 4 hodin při kancelářské práci. HP dv7 v konfiguracích se slabším procesorem nebo SSD diskem nabídne podle zátěže o 30–60 minut delší výdrž.
HP uvádí, že produkt nabízí špičkový zvuk linoucí se ze čtyř reproduktorů a trojitého bass subwooferu, takže jsme od dv7 čekali trochu více než průměrná „chrastítka“. Ačkoliv jsou reproduktory dostatečně hlasité a zvuk v zásadě přijatelný, je výsledek poněkud plochý. Ne zcela slyšitelný je navíc právě zmiňovaný subwoofer. Poněkud jiná situace nastává po připojení externích reproduktorů, případně sluchátek. Potom je zvuk opravdu špičkový, jeden z nejlepších na současném trhu a je znát, že si HP ve spolupráci s Beats audio se softwarem zodpovědným za zpracování zvuku skutečně pohrálo.
HP přidává spoustu firemního softwaru: zbrusu nový HP SimplePass 2011, který rozšiřuje možnosti zabezpečení pomocí otisků prstů, k tomu navíc CyberLink Suite, software pro přehrávání většiny typů multimédií. Označení Premium Beats audio zahrnuje předinstalovanou aplikaci stejného názvu, ve které můžete upravovat zvukový výstup pomocí ekvalizérů a dalších nástrojů.
HP Pavilion dv7 QE je elegantní, sexy a relativně lehký „přenosný desktop“ u kterého potěší design přístroje, USB 3.0 porty a velmi solidní konstrukce a zpracování. Naopak zamrzí rozlišení 1600 × 900 pixelů a vyšší hlučnost při velké zátěži. Pokud ovšem potřebujete přenosnou multimediální stanici je dv7 tou pravou volbou.


Procesor: Intel Core i7–2670QM
Paměť: RAM 8 GB
Displej: 17,3\\\" ( cm) BrightView LED 1600 x 900
Grafická karta: AMD Radeon HD6770M (2 GB) / Intel HD 3000
HDD: 2x 750 GB (5400 RPM)
Konektory/rozhraní: Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth, 1× VGA (D-Sub), 1× HDMI 1.4, 2× USB 3.0, 2× USB 2.0, čtečka paměťových karet, 2× Audio Out, 1× Audio In/Mic, Ethernet,
Rozměry: 41,6 x 27,5 x 3,6 cm
Hmotnost: 3,5 kg

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku