Hlavní navigace

IT specialisté si vydělali loni průměrně 58 tisíc korun

15. 7. 2020

Sdílet

 Autor: © auryndrikson - Fotolia.com
V roce 2019 vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda ICT odborníků meziročně o 8,5 % a byla o 22 tisíc vyšší než průměrná mzda ostatních zaměstnanců v Česku. Nejvíce si odborníci v této profesi vydělají v Praze.

V současné době u nás pracuje jako ICT odborník již více než 200 tisíc osob a jejich podíl na zaměstnané populaci se významně blíží 4 %. Mezi ICT odborníky dlouhodobě převažují muži, zastoupení žen se v posledních letech v této profesi pohybuje okolo 10 %. Téměř 30 % ICT odborníků je zaměstnáno v hlavním městě, tedy stejně jako v Jihomoravském a Středočeském kraji dohromady.

„Vzhledem k povaze práce, požadavkům na kvalifikaci a profesní rozvoj a také vzhledem jejich nedostatku, jsou ICT odborníci hodnoceni nadprůměrně. V roce 2019 dosáhla jejich průměrná hrubá měsíční mzda 58 072 korun, což je o 60 % více než celková průměrná mzda v zemi,“ říká Markéta Pištorová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Také mezi ICT odborníky jsou lépe odměňováni muži než ženy, avšak rozdíl je v případě ICT odborníků nižší. V roce 2019 dosáhly ICT odbornice na 86 % platu mužů, kdežto ženy zaměstnané napříč ostatními skupinami zaměstnání jen na 81 % platu mužů. Výrazný rozdíl
ve výši mezd nalézáme mezi jednotlivými skupinami ICT odborníků. Manažeři, inženýři a specialisté pobírají v průměru 68 950 Kč, technici, mechanici a opraváři v ICT pak 42 798 Kč.

Zatímco ve mzdové sféře berou ICT odborníci podstatně více peněz než ostatní zaměstnaní, ve veřejné sféře je plat ICT odborníků s platem ostatních zaměstnanců téměř vyrovnaný.

příloha_ovladnete_sva_data

„Vůbec nejlépe jsou odměňováni ICT odborníci v Praze, kde jejich průměrná hrubá měsíční mzda loni činila 67 tisíc korun. S velkým odstupem následují kraje Jihomoravský a Středočeský, kde dosahovala mzda ICT odborníků v průměru 55 respektive 51 tisíc korun,“ upozorňuje Eva Myšková Skarlandtová, vedoucí oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Nejnižší průměrnou mzdu mají naopak ICT odborníci v Olomouckém kraji, kde se v loňském roce pohybovala okolo 40 tisíc korun. Pokud jde o odvětví, nejvyšší průměrné výdělky mají ICT odborníci zaměstnaní v peněžnictví a pojišťovnictví, a to 73,4 tisíc korun. Kupříkladu ve veřejné správě, vzdělávání či zdravotnictví je to přibližně 43 tisíc korun.

Byl pro vás článek přínosný?