Hlavní navigace

Recenze: Acronis Revive 2019

15. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Acronis
I ten nejlepší někdy udělá chybu, uklikne se a soubor je pryč. U dat na cloudu je to jednodušší, ale u pevných disků je tomu jinak. Pokud se jedná o pevný disk, Windows nás vytáhnou z bryndy. Pokud ovšem šlo o USB, soubor je většinou definitivně ztracený v propadlišti dějin.

Proto existují v nabídkách řady firem programy, v podstatě jednoúčelové utilitky, které jsou schopné ztracené soubory najít i po dlouhé době. Soubory totiž ve skutečnosti na pevném disku zůstávají tak dlouho, pokud je operační systém nepřekreje nově uloženými daty.

Program Revive 2019 firmy Acronis je právě jednou z takových utilitek. Programu jen ukážeme kde má hledat a už to jede. Je jedno, o jaký soubor se jednalo, jestli o článek, tabulku nebo film, vše se dá najít. Samozřejmě pokud to děláme poprvé a disk je dostatečně velký, můžeme si jít klidně na večeři, protože těch souborů budou stovky či tisíce.

Program je nejen vyhledá, ale také k nim nabídne informaci o pravděpodobnosti, s jakou se podaří dotyčný soubor zachránit bez poškození. Vedle již zmíněné záchrany z přenosných disků potěší i možnost obnovy souborů, které obešly mezizastávku v popelnici Windows nebo které jsme si sami z popelnice dobrovolně vymazali. Pracovní plocha mimořádně připomíná starý dobrý defragmentační program Diskeeper. Tam se také míhaly různě zbarvené čtverečky.

V době, kdy kdejaký program pracuje jen s tím nejnovějším operačním systémem, Revive 2019 netrucuje a rozumí si i s archaickými Windows XP a čímkoliv dalším, čím nás od té doby Microsoft vytrestal či potěšil. Stejně tak jsou podporovány i nejrůznější systémy jako třeba FAT12, FAT32, NTFS či NTF5.

Verdikt

Program spolehlivě plní, co má v popisu práce. Z pohledu uživatele či kvality vyhledávání mu není co vytknout. Snad jen cena 50 dolarů je poměrně vysoká.

 

Pro: Spolehlivě dělá, co slibuje

Proti: Cena

Celkem: 80 procent

CS24

Výrobce: Acronis

Cena: cca 50 USD (1 172 Kč; k 9.7.2020)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.