Hlavní navigace

Jak funguje integrace Skypu a Facebooku v praxi?

8. 7. 2011

Sdílet

Využívání včera ohlášené služby Facebooku, umožňující videohovory pomocí Skypu, bylo navrženo s ohledem na maximální jednoduchost použití.

Detaily včera zveřejnili Mark Zuckerberg, CEO Facebooku a Tony Bates, CEO Skypu (více viz článek Facebook spustil videohovory přes Skype) s tím, že do budoucna bude spolupráce obou stran pokračovat. Naši američtí kolegové v této souvislosti vytvořili soupis kroků, které je potřeba podniknout pro aktivaci videochatu a ozkoušeli, jak funguje v praxi.

Jakmile se ve vašem profilu ve Facebooku objeví možnost využívat službu videohovorů, můžete začít volat. Pokud ji ještě nemají aktivovanou vaši přátelé, budou v takovém případě dotázání, zda chtějí její aktivaci uskutečnit. Celý proces je nastaven tak, aby byl co nejjednodušší a nepřinesl uživatelům žádné potíže.

Jak přesně postupovat? Jako první je potřeba navštívit stránku pro videohovory na Facebooku a kliknout na zelené tlačítko „Get Started“. Tím dojde k jednorázovému stažení doplňku Skypu a je povolena možnost uskutečňovat videohovory. Naši američtí kolegové ovšem tvrdí, že například pod Firefoxem na Mac OS X nebyli na možnost stažení doplňku dotázání. Následně je pak možné již začít videochatovat s osobami z vašeho seznamu kontaktů. Jak již bylo řečeno, pokud tento kontakt nemá naistalovaný Skype doplněk, tak je mu v tomto případě nejprve nabídnut ke stažení a až následně je možné videochatovat. Na výběr jsou dvě možnosti, jak videochat zahájit – buď přímo ze seznamu kontaktů a kliknout na tlačítko videa a nebo nejprve kliknout na ikonu volání v pravém horním rohu profilové stránky u člověka, s nímž chcete hovořit.

Naši američtí kolegové vyzkoušeli možnost videochatu v prohlížečích Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera a Safari a zjistili, že Opera není podporována, takže její uživatelé, kterých není v Česku právě málo, nebudou potěšeni. Pro Facebook je ale Opera zjevně jednoduše jedním z mnoha minoritních browserů a zda bude podporována někdy v budoucnu není jasné. Co se týká kvality přenosu, v této oblasti nelze čekat nic nového, a pokud jste již dříve využívali videohovory ve Skypu, nebude pro vás nová funkce Facebooku ničím překvapujícím. Na to, že Mark Zuckerberg sliboval představení „něčeho úžasného“ se nejedná o nijak velkou revoluci. Videochat ve Facebooku je navíc dostupný zatím vždy jen pro dvě osoby, což je ve srovnání s možnosti propojení až 10 uživatelů prostřednictvím služby Hangouts v nedávno představené službě Google+ poměrně limitující. Pro řadu uživatelů Facebooku je to ale i tak vítané vylepšení, protože videoslužby zde dosud nebyly dostupné. Pro uživatele Skypu pak jde víceméně o rozšíření kontaktů o jejich známé na Facebooku.

Byl pro vás článek přínosný?