Hlavní navigace

Jak jednoduše tvořit vlastní animované GIFy - 4. díl

21. 2. 2013

Sdílet

 Autor: Adobe/techhive.com
V posledním díle si vyzkoušíme animační úpravu již hotového obrázku.

1. díl - Úvod, historie GIFů

2. díl - Pokračování historie, limity GIFů

3. díl - Tvorba nového animovaného GIFu

 

Psí oči

Jeden GIF jsme máme za sebou a můžeme na další. V následujících krocích si vyzkoušíme trochu odlišnou techniku.

1. krok: V programu Photoshop Elements otevřete fotku vašeho oblíbeného zvířecího mazlíčka. (Náš je zde.) Jakmile je otevřena, zvolte Expert (zcela nahoře) a poté klikněte vpravo dole na tlačítko Vrstvy. Zobrazí se vám vrstvy obrázku.

2. krok: V panelu Vrstvy klikněte na Pozadí a vyberte Vrstva > Nová > Vrstva z pozadí. Pojmenujte ji Snímek 1 a klikněte na OK. Nyní vyberte v menu Vrstva > Duplikovat vrstvu. Vyskakovací okno vám nabídne možnost pojmenování vrstvy; pojmenujte ji Snímek 2.

Photoshop Elements 11

3. krok: Klikněte na novou vrstvu, čímž ji vyberete (pokud je to nutné), a potom z menu zvolte Filtry > Zkreslení > Zkapalnění. Vlevo nahoře se vám zobrazí sada nástrojů. Vyberte z nich nástroj Nafouknout (je to šestá ikona zdola). Potom zcela napravo nastavte velikost štětce na nejbližší velikosti očí ve vaší fotografii. Nyní kurzorem velmi opatrně klikněte doprostřed zornice vašeho zvířátka pro minimální zvětšení velikosti oka. Někdy tento nástroj zvětšuje objekty příliš rychle. V takovém případě vyberte z menu Úpravy > Zpět a poté to zkuste ještě jednou, rychlejším kliknutím myši. Jakmile máte hotovo, stiskněte OK.

4. krok: Jakmile se vrátíte do hlavního rozhraní, zvolte ve vrstvách Snímek 2 a vyberte možnost Vrstva > Duplikovat vrstvu. Pojmenujte ji Snímek 3 a pak opět Filtry > Zkreslení > Zkapalnění a opět nástroj nafouknutí. Oči tentokrát zvětšete ještě více. Jakmile máte hotovo, potvrďte kliknutím na OK.

5. krok: Aby se nám oči při přehrávání animace plynule zvětšovaly a zmenšovaly, musíme mezi Snímek 3 a Snímek 1 umístit ještě jeden snímek. Takže klikněte na vrstvu zvanou Snímek 2 a vyberte Vrstva > Duplikovat vrstvu. Nově vzniklou vrstvu pojmenujte Snímek 4 a klikněte na OK. Nyní klikněte a posuňte vrstvu v panelu vrstev až za Snímek 3.

Photoshop Elements 11

6. krok: Nyní je čas na export vašeho GIFu. Nejprve budete muset změnit velikost zdrojového obrázku, abyste se vyhnuli zasekávání počítače a pomalé konverzi. Vyberte z menu Obrázek > Změnit velikost > Velikost obrázku. Zaškrtněte políčko u Převzorkovat obrázek (pokud je to nutné), potom zvolte maximální velikost v pixelech 600 pixelů na širší straně. Poté stiskněte OK a obrázek se zmenší. Dalším krokem je výběr menu Soubor > Uložit pro web. Zcela napravo nového okna uvidíte rozličné možnosti exportu. Zvolte možnost GIF 128 Dithered a poté zaškrtněte políčko u Animovat. Téměř napravo dole uvidíte možnosti animace. Smyčku opět nastavte na nekonečnou, prodleva mezi snímky tentokrát bude 0,1 sekundy. Uložte svůj nový GIF na plochu.

7. krok:: Uložený GIF otevřete ve webovém prohlížeči a pak už se jen můžete kochat svým dílem.

CS24

Jakmile se vám tento proces dostane pod kůži, můžete vytvářet podobné GIFy s více rámečky pro plynulejší animaci.

Konec

Byl pro vás článek přínosný?