Hlavní navigace

Odhalení hackerů ukazují na špionážní hry mezi Čínou a USA

21. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Sean Gladwell - Fotolia.com
Podle bezpečnostních expertů se kyberšpionáž mezi Čínou a USA a oficiální postoje k ní podobají studené válce mezi USA a Sovětským svazem.

Rozsáhlé špionážní počítačové operace, které byly nedávno spojeny s čínskou armádou, pravděpodobně nezmění dlouhodobé špionážní hrátky mezi Čínou a Spojenými státy. V úterý byla publikována zpráva bezpečnostní společnosti Mandiant, která tvrdí, že sledovala hackerskou skupinu APT1, velmi se podobající zaměřením, schopnostmi a prostředky nedávno odhalené tajné skupině označované jako jednotka ČLA 61398, u které se prokázalo spojení s Čínskou lidovou armádou. Důkazy naznačují, že obě skupiny jsou stejné.

Tento objev neznamená nic podstatného ohledně eskalace výzvědných aktivit Číny, ty jsou na vzestupu již delší dobu. Stejně tak to neznamená, že Čína a Spojené státy jsou blíže k takzvané kyberválce. Jednoduše proto, že čínské aktivity se nadále soustřeďují na krádeže státních tajemství a duševního vlastnictví ze soukromého průmyslu, a to ze všech oblastí, včetně informačních technologií, obranného, leteckého, dopravního a komunikačního průmyslu.

Zpráva také ukazuje, že skupina APT1 se stále více zaměřuje na krádeže informací ze společností, které jsou nějak svázány s důležitou infrastrukturou USA, jako jsou rozvody elektřiny, plynu a vody. To je sice důvod k znepokojení, ale sběr informací zůstává záležitostí špionážní a nepředstavují útok, který by v závislosti na škodách mohl vést ke kyberválce. Ukázkou kyberútoku je spíše malware Stuxnet, jehož vytvoření je přičítáno Spojeným státům a Izraeli. Ten totiž údajně zničil centrifugy v nukleárních závodech v Iránu.

U kyberspionáže nelze očekávat diplomatické řešení. Jednoduše proto, že obě strany sbírají informace o té druhé a žádná to nepřizná. Základem jakékoli špionážní operace je popření veškeré účasti, přinejmenším do okamžiku, než bude dokázáno něco jiného.

Ačkoli sice neexistuje diplomatické řešení ani mezinárodní organizace, na kterou by se dalo obrátit, USA mohou podniknout řadu kroků proti Číně, které by ji donutily k omezení jejích aktivit. Například vlastní americká špionážní síť by mohla předávat čínské opozici citlivé informace o prohřešcích čínské vlády.

Nejcitelnější by byl trest v oblasti průmyslu, ale americké právo neumožňuje vládě používat hackery proti soukromým společnostem v Číně. Bylo by možné ale trestat ty společnosti, které využívají ukradené informace, například jim zakazovat obchodovat v USA.

Řada komentátorů na základě předchozích zkušeností očekává, že stejně jako za studené války přistoupí v určitém bodě USA a Čína na určitou dohodu ohledně toho, co je ještě přijatelné a co nikoli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku