Hlavní navigace

Kritici viní Google z propagace Google+ ve vyhledávání

12. 1. 2012

Sdílet

Někteří lidé vidí za novými vyhledávacími funkcemi pro Google způsob, jak zvýšit popularitu sociální sítě Google+.

Google spustil několik nových vyhledávacích funkcí určených pro uživatele některé z jeho služeb v tomto týdnu. Každý majitel Google účtu má nyní možnost vyhledávat i přímo v obsahu sociální sítě Google+ a webové služby Picasa. Podle některých kritiků se tím ale Google jen snaží uměle zvýšit popularitu Google+.

Stížnosti, které přišly jak ze strany konkurence, tak i odborníků v oboru, se opírají o různé argumenty. Všechny však Googlu vyčítají, že zneužil svého dominantního postavení na trhu s vyhledávači, aby zvýšil popularitu sociální sítě Google+. Hlavní problém vidí kritici v umělém získávání prominentních pozic ve výsledcích vyhledávání pro stránky a profily sítě Google+.

Jedním z kritiků je Danny Sullivan, který provozuje server Search Engine Land. Sullivan si chtěl ověřit, jestli Google prostě jen nepřizpůsobuje výsledky na míru jeho osobě. Odhlásil se proto od svého Google účtu a pro jistotu ještě ve svém prohlížeči Chrome aktivoval mód Incognito, aby se ujistil, že s ním Google bude zacházet jako s běžným uživatelem. Výsledek jeho testu jej nemile překvapil. „Chce snad ještě někdo tvrdit, že není důležité být na Google+? Protože když tam jste, tak se vaše Google+ stránka může dostat až na přední pozice ve vyhledávači. Být na Google+ se nyní vyplatí více než kdy předtím,“ píše Sullivan.

Google svou vlastní sociální síť spustil sice teprve v polovině loňského roku, i přesto však asi očekával její rychlejší přijetí. S Facebookem a jeho 850 miliónovou uživatelskou základnou se ještě dlouho nebude moci srovnávat. Soupeřem pro Google+ je pak také Twitter, protože Google+ lze použít podobným způsobem jako tento mikroblogovací fenomén. A právě ze struktur Twitteru pochází další stížnost.

Jejím autorem je právní poradce Twitteru Alex MacGillivray, který dříve pracoval také pro Google. Poté, co Google představil nové vyhledávací funkce, MacGillivray na svém účtu napsal, že jde o „špatný den pro internet.“ Své více formální prohlášení později vydal i samotný Twitter.

Google stížnosti ze strany Twitteru překvapily. Na své hlavní stránce Google+ proto zveřejnil příspěvek, v kterém se k nastalé situaci vyjadřuje. Slova Twitteru jej prý mrzí hlavně z toho důvodu, že Twitter loni v létě odmítl prodloužit dohodu o vzájemné spolupráci, která dávala vyhledávači Google přístup k příspěvkům na Twitteru v reálném čase.

Facebook řady kritiků zatím nerozšířil. Sám má dohodu s Microsoftem, která dává vyhledávači Bing přístup k některým datům. Zatímco osobní profily jsou v drtivé většině mimo dosah vyhledávačů, k firemním profilům má přístup i Google.

Byl pro vás článek přínosný?