Hlavní navigace

Malování ve Windows se dočká zásadních zlepšení

21. 9. 2023

Sdílet

 Autor: Redakce
Program, který před časem čelil zániku, se dočká nových atraktivních funkcí.

Aplikaci Malování jsme ve Windows dlouho považovali za samozřejmost. Až do chvíle, kdy se ji Microsoft před několika lety pokusil odstavit. Po protestech uživatelské veřejnosti se však Malování nedočkalo jen spásy, ale dostalo rovnou další šanci a Microsoft jej postupně začal vybavovat novými funkcemi. Těmi nejnovějšími jsou podpora průhlednosti a vrstev.

Jste spokojeni se svou podobou automatizace firemních procesů?

Tyto pokročilé editační funkce, které byly oznámeny v příspěvku na blogu programu Windows Insider, jsou nyní zaváděny do kanálů Canary a Dev s verzí Malování 11.2308.18.0 a vyšší, jsou tedy zatím stále ještě před potenciálním rozšířením do veřejné distribuce.

Vrstvy se chovají stejně jako v jiných editorech obrázků: Můžete jich vytvořit více, s možností je zobrazovat nebo skrývat, duplikovat je a spojovat je dohromady. Podpora průhlednosti mezitím znamená, že když vymažete části vrstvy, prvky z vrstev pod ní budou viditelné. Dříve se při vymazání částí obrázku pouze vyplnily aktivní barvou pozadí. V aplikaci Malování můžete nyní také otevírat a ukládat průhledné soubory PNG.

V kombinaci s nedávno přidaným nástrojem pro odstranění pozadí vám tyto novinky nyní v aplikaci Malování umožňují vytvářet základní složené obrázky. Nebo se to alespoň očekává – u aktualizací vydaných pro Windows Insider není nikdy zaručeno, že se dostanou na veřejnost. 

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Přesto, uvážíme-li, jak je Malování populární, je šance, že se dočkáme jejich rozšíření, velká. A vzbuzuje naději, že by se někdy brzy mohly objevit i další funkce (například nástroj pro rozmazávání nebo ořez s možností pevných rozměrů).

ICTrocenka

Pokud mezitím hledáte výkonnější editor obrázků, můžete sáhnout například po nějaké alternativě Photoshopu, která není až tak jednoduchá jako Malování, ale zároveň je dostatečně výkonná a intuitivní, abyste se v ní zorientovali. A co je nejlepší, její vyzkoušení nic nestojí. 

Může jít například o webovou Photopeu, s rozhraním vycházejícím z Photoshopu, dlouhodobého bezplatného favorita GIMP, starý dobrý Paint.NET, elegantní Photoscape X nebo třeba pro kreativce určenou Kritu.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?