Hlavní navigace

Mapy Google prozradí ceny mýtného a spustí navigaci v Apple Watch

8. 4. 2022

Sdílet

Mapy Google Autor: Pixabay.com
Mapy Google se dočkají několika zajímavých funkcí, které usnadní cestování. Zobrazí ceny mýtného na trase, ​​nabídnou podrobnější navigační mapy, widgety pro iPhone a umožní navigování přímo z Apple Watch.

Mapy Google prochází průběžným vývojem a jejich tvůrci je pravidelně obohacují o nové funkce. Poměrně nedávno jsme se tak například na území Prahy dočkali podrobnějších informací o rozvržení ulic, včetně zobrazení jejich přesného tvaru a šířky jednotlivých silnic, chodníků, přechodů pro chodce a ostrůvků.

Nyní Google představil další sadu velice zajímavých funkcí, kterých se uživatelé map dočkají již zanedlouho. Hlavním lákadlem je zobrazení ceny mýtného na naplánované trase. Mapy Google zobrazí ceny zpoplatněných úseků na základě údajů získaných přímo od místních úřadů. Ještě před zahájením navigování do zvoleného cíle se tak dozvíte náklady na užití zpoplatněného úseku pozemní komunikace v okamžiku, kdy po ní budete projíždět. Mapy Google pracují s cenami platnými v závislosti na konkrétním dni a času a také vztaženými na použití mýtného průkazu nebo jiných platebních metod. V průběhu dubna se začnou v mapách od Googlu pro Android a iOS zobrazovat ceny mýtného pro téměř 2 000 zpoplatněných silnic v USA, Indii, Japonsku a Indonésii, přičemž internetový gigant slibuje, že další země budou brzy přibývat.

Mapy Google

Neradi jezdíte po zpoplatněných úsecích? Mapy Google vám stále nabídnou nezpoplatněné trasy jako alternativu, případně se můžete zcela vyvarovat zobrazování tras se zpoplatněnými silnicemi.

Navigace v Mapách Google se dočká současně i podrobnějších podkladů. Těšit se můžete na zobrazení semaforů a značek „stůj, dej přednost v jízdě“ na vaší naplánované trase. Vylepšení se dočkají také další prvky, jako obrysy budov a oblasti zájmu. Ve vybraných městech budou mapy zobrazovat podrobnější údaje, jako například tvar a šířku komunikace, včetně jejích střednic a ostrůvků.

Mapy Google

Dalších novinek a vylepšení v Mapách Google se dočkají také příznivci produktů od společnosti Apple. Verze pro iPhone nabídne widgety s náhledem naplánované trasy nebo s časem vašeho příjezdu do cílové destinace. Užitečné je také vyhledávání a plánování trasy pomocí Siri, Spotlight a Zkratek. Uživatelé Apple Watch zase získají možnost spuštění navigování samostatně z chytrých hodinek i bez přítomnosti iPhonu.

Mapy Google

Zmíněných novinek se uživatelé Map Google dočkají v průběhu dubna ve Spojených státech amerických a ve vybraných zemích. Ostatní uživatelé by se měli dočkat následně.

CS24

Mapy Google

Zdroj fotografií v textu: Google

Byl pro vás článek přínosný?