Hlavní navigace

Máte příliš pomalý mobilní internet? Změřte si ho v oficiální aplikaci od ČTÚ

6. 12. 2022

Sdílet

 Autor: Český telekomunikační úřad
Máte podezření, že vám mobilní internet nejede tak rychle, jak vám operátor sliboval? Od pondělí máte šanci si rychlost internetu změřit díky oficiální aplikaci od Českého telekomunikačního úřadu. A zjištění můžete použít při případné reklamaci.

Aplikace od ČTÚ je zatím k dispozici pouze pro mobilní telefony se systémem Android. V obchodu Google Play je k dispozici pod názvem CTU-NetTest. Zároveň jde o první oficiální verzi, takže některé funkce na vybraných zařízení nemusí fungovat stoprocentně. Verze pro iPhone se ještě chystá.

“Měřit je třeba ve volném prostředí, zhruba ve výšce 1,5 m a zařízení by se nemělo hýbat. Samozřejmostí je vypnutá Wi-Fi a zapnutá GPS. Je třeba podotknout, že měření spotřebuje poměrně vysoký objem dat, dle rychlosti mobilní sítě cca 200 MB i více. Měření provedené v místě s nedostatečnou úrovní mobilního signálu je ve výsledku měření označeno jako chybné. Takové měření je doporučeno v dané lokalitě opakovat pro případ, že pouze došlo k zakolísání úrovně v místě měření,” shrnuje ČTÚ.

CS24

Pro uživatele každopádně představuje nová aplikace výhodu u případné reklamace mobilních služeb. Jedná se totiž o certifikovaný měřák. Podmínky pro to, aby bylo takové měření uznatelné, najdete na stránkách ČTÚ.

Co je to ping? A jak ho změřit? Přečtěte si také:

Co je to ping? A jak ho změřit?

Byl pro vás článek přínosný?