Hlavní navigace

Messenger od Microsoftu skončí k 15. březnu

10. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © sellingpix - Fotolia.com
Společnost vyzvala uživatele k postupnému přesunu na Skype.

Jak se uvádí v e-mailu, který vývojáři zaslali novinářům, konec Messengeru se týká celého světa s výjimkou pevninské Číny. Po 15. březnu, na kdy je vypnutí služby oficiálně naplánováno, budou moci uživatelé Messengeru kontaktovat své přátele prostřednictvím stávajícího účtu pouze v případě, že si stáhnou Skype. „Budete s nimi moci komunikovat stejně jako předtím, díky Skypu se vám však otevřou nové možnosti komunikace z mobilních telefonů a tabletů,“ slibuje Microsoft.

V praxi bude konec Messengeru vypadat tak, že se přihlášeným uživatelům 15. března zobrazí proužek vyzývající je k přechodu na Skype. Pokud na něj kliknou, dojde k automatickému stažení a instalaci programu a následně i odstranění Messengeru. Po 15. březnu už se k Messengeru nebude možné vůbec přihlásit. Banner se zobrazí pouze uživatelům používajícím poslední verzi Messengeru. Uživatelé starších verzí nebudou na konec služby nijak upozorňováni a přechod na Skype budou muset provést ručně.

Podle Microsoftu uživatelé změnou služby jen získají. I nadále budou moci používat rychlé zprávy, realizovat video hovory a IP telefoniku. Předplatitelé prémiové varianty nadto ještě získají možnost skupinových video hovorů. Skype je dostupný pro uživatele většiny běžných zařízení, kromě desktopů zahrnuje seznam podporovaných platforem také Mac, Linux, iPhone, iPad, Android nebo Kindle Fire. Brzy prý bude k dispozici také verze pro dotykové rozhraní Windows 8.

Microsoft koupil Skype za 8,5 miliard v roce 2010 a již od počátku prohlašoval, že má se službou velké plány. Důkazem toho je právě chystané zrušení Messengeru. Společnost se zároveň snaží zatraktivnit Skype také podnikovým uživatelům a integrovat službu se svými dalšími produkty.

Byl pro vás článek přínosný?