Hlavní navigace

Microsoft uvolnil zdrojový kód webových nástrojů

29. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © Mike Kiev - Fotolia.com
Společnost Microsoft nabízí zdrojové kódy nástrojů ASP.Net a Razor s open source licencí Apache 2.0.

Microsoft se rozhodl uvolnit zdrojové kódy pod rozšířenější licencí než obvykle, zvolil Apache 2.0, pod kterou jsou k dispozici například zdrojové kódy kancelářského balíku OpenOffice. Soubory jsou uloženy na obvyklém místě – webu open source projektu CodePlex, který Microsoft sponzoruje. Podle blogových informací Scotta Guthrieho, korporátního viceprezidenta divize serverů a nástrojů Microsoftu, využívá systém správy verzí Git. Webové rozhraní API ASP.Net poskytuje platformu pro vytváření služeb pro klienty na bázi webového protokolu HTTP a podporuje standardní prohlížeče i mobilní přístroje. Vývojáři mohou na platformě .Net Framework vytvářet aplikace s rozhraním RESTful. Nástroj ASP.Net Web Pages, pro který se používá název „Razor“, umožňuje vytvářet dynamický obsah pomocí kombinace kódu na serveru a kódu HTML.

Microsoft se rozhodl uvolnit kód jako open source a uložit zdrojové soubory na webu nadace CodePlex v rámci svých snah na zvýšení transparentnosti těchto svých důležitých webových nástrojů. V repozitářích CodePlexu bude zveřejněn i kód nástroje ASP.Net MVC, který byl zveřejněn již dříve. „Tím, že zveřejníme zdrojové kódy a umístíme je v CodePlexu, umožníme otevřenější model vývoje webových a hybridních aplikací, protože nám budou moci všichni členové komunity poskytovat zpětnou vazbu, kontrolu kódu a opravy chyb a také se podílet na dalším vývoji. Budou také moci vyvíjet a testovat vlastní aplikace mnohem pružněji, protože budou mít stále k dispozici aktuální verzi zdrojových kódů a jejich testů,“ vysvětluje rozhodnutí Microsoftu Guthrie.

Microsoft podle Guthrieho umožní vývojářům, kteří s ním přímo nespolupracují ani nejsou jeho zaměstnanci, zasílat opravy a návrhy na změnu kódu. Ty bude posuzovat a nasazovat vývojový tým Microsoftu, který si ponechá právo posledního slova. „Loni v prosinci jsme oznámili podobný otevřený přístup i v rámci vývojového nástroje cloudové platformy Windows Azure SDK. Tento přístup se nám osvědčil, protože nám umožnil těsnější spolupráci s externími vývojáři, kteří jej využívají.“ ASP.Net MVC, Web API a Razor zůstávají plně podporovanými produkty společnosti Microsoft, které budou nabízeny nejen jako samostatné produkty, ale i v rámci vývojových nástrojů řady Visual Studio.

Byl pro vás článek přínosný?