Hlavní navigace

Microsoft zase pod palbou kvůli zneužívání dominance

2. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Tři desítky firem se podepsaly pod stížnost vyčítající Microsoftu prosazování OneDrivu coby součásti Windows.

Provozovatel file-hostingu, společnost Nextcloud, podpořená dalšími devětadvaceti evropskými firmami, podala stížnost na Microsoft za porušování pravidel hospodářské soutěže, jehož se má dopouštět v souvislosti s provozem služby OneDrive. Německá společnost stížnost, v níž upozorňuje na agresivní prosazování OneDrive cloudu v rámci aplikace Teams a dalších služeb spjatých s Windows 10 a 11, adresovala přímo Evropské komisi.

„Spojení dominantního operačního systému, jakým je Windows, spolu s OneDrive prakticky vylučuje jakoukoliv konkurenci,“ uvádí Nextcloud. „Ilustruje praktiky porušování hospodářské soutěže jako je prosazování sebe sama na základě tržní dominance Windows.“ 

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Zakladatel Nextcloud Frank Karlitschek zároveň poukazuje na skutečnost, že Microsoft, Google a Amazon v uplynulých letech ovládli 66 % evropského trhu, zatímco evropské softwarové firmy a poskytovatelé služeb si pohoršili z 26 % na 16 %. Hlavní příčinou je dle něj právě výše popsané chování technologických gigantů.

„Nejde o žádné nahodilosti, ale záměrné jednání, vůči němuž by se měla Evropská komise vymezit,“ navrhuje Nextcloud.

Mluvčí Microsoftu v reakci na stížnost uvedl, že společnost uživatelům dává „snadno na výběr“, pokud jde o volbu jiného cloudového úložiště, než je OneDrive. „Lidé od moderních operačních systémů očekávají, že jim poskytnou bezpečné a spolehlivé cloudové funkce, ať už používají počítač, tablet nebo telefon. Tak, aby se ke svým souborům dostali z jakéhokoliv zařízení a ty zůstaly v bezpečí i když se některé z nich rozbije,“ stojí krom jiného ve vyjádření zástupce Microsoftu.

příloha_ovladnete_sva_data

Nextcloud požaduje, aby Evropská unie Microsoftu zamezila ve sdružování, předinstalaci anebo jiné prosazování vlastních služeb a zajistila tak rovné podmínky pro všechny. Též by měla podpořit otevřené standardy a interoperabilitu, která uživatelům zajistí snadný přechod na jinou službu a ti tak získají možnost skutečně svobodné volby.

Nejde přitom o první případ, kdy je Microsoft obviňován z porušování pravidel hospodářské soutěže. Obdobnou stížnost v červnu podala společnost Slack Technologies provozující stejnojmennou komunikační platformu, která si stěžovala na provázanost aplikace Teams se sadou Office. A půjdeme-li dále do historie, Nextcloud připomíná také jednání Microsoftu z konce devadesátých let, kdy k Windows přidružil prohlížeč Internet Explorer, což v důsledku vedlo k likvidaci do té doby dominantního Netscape Navigatoru.

Byl pro vás článek přínosný?