Hlavní navigace

Portrait Professional 22: Jak udělat blondýnku z černovlásky jedním klikem

3. 12. 2021

Sdílet

Portrait Professional 22 Autor: PCWorld
Potřebujete upravit portrét a nechcete se spolehnout na „vylepšení“, která nabízí třeba Instagram. Možností je program Portrait Professional, který nabízí mnohem lepší možnosti úprav.

Nejen sex, ale i krása prodávají. Proto se na nás z každé stránky novin a časopisů, o televizi ani nemluvě, hrnou samé krasavice a krasavci, až z toho může citlivější jedince přepadnout debka. Běžný člověk se jim samozřejmě rovnat nemůže, na druhé straně ale je pravdou, že za dokonalou portrétní fotografií je profesionální nasvětlení, vizážista a bůh ví kdo ještě. A když nestačí ani tohle, nastoupí profesionální grafik s Photoshopem. Realita se tak od skutečnosti liší, často velmi výrazně. 

Někdy ale podobnou oslňující fotografii potřebujeme sami. Photoshop samozřejmě dokáže hotové zázraky, ale příležitostný uživatel se nadře jako pes. Lepší bude využít nějaký specializovaný software. A právě tím je program Portrait Professional britské firmy Anthropics, který se dočkal již dvacáté druhé verze.

Změníte každou část tváře

Samotný software je založen na komplexní analýze obrázku a následné aplikaci filtrů a změn, které dostačně pozmění kteroukoliv součást naší tváře, od jejího tvaru až po pleť, oči, tvar nosu či vlasy. K tomu si můžeme pohrát s makeupem nebo s rtěnkou.

Používaná umělá inteligence výběr i práci s každou novou verzí zpřesňuje a zrychluje. Základní rysy se ukáží automaticky, stejně tak i základní úpravy. Možnost mít na ploše současně originál i nově vznikající podobu je velice důležitá, protože jednotlivé nástroje jsou opravdu robustní. Přetáhnout ovládání na maximální úroveň je proto velice lákavé, ale výsledkem může být spíše karikaturou nežli tím, po čem toužíme.

Pozor na přehnané úpravy

A o nová verze, změnila se nějak výrazně? Drobných vylepšení je spousta, často si jich všimneme pouze při detailním porovnání obou verzí. Mezi opravdu výrazné změny patří možnost automatického zeštíhlení krku a ramen, nabídka možností jak měnit tvar a či nasvětlení brady, měnit sílu, orientaci, intensitu i barvu celého osvětlení obličeje či postavy a detailní úpravy volných vlasů na čele.

Digitální makeup udělá z běžného portrétu pravý glamour, pokud ho ovšem použijeme s citem. Opět se změnila k lepšímu práce s vlasy, kde zásahy jsou dnes o něco přirozenější a hlavně máme k dispozici mnohem víc vlasových templátů nežli dříve. Celkovou změnu barvy nebo highlights zvládneme jedním kliknutím. Často je to ale stejně vidět až moc a pokud se snažíme udělat blondýnku z černovlásky, výsledek není žádná sláva.

CS24

Tři verze v nabídce

Samotný program existuje ve třech verzích – PortraitPro Standard, který je omezen na práci s formáty JPEG a TIFF, PortraitPro Studio, kde máme navíc k dispozici formát RAW a TIFF můžeme používat 48 bitový, a PortraitPro Studio Max, který je určen pro skutečné profesionály, kteří ocení možnost hromadných úprav. Cenově se pohybujeme u 55, 85 a 170 dolarů.

Nová verze bez pochyby přináší nová zajímavá vylepšení, nicméně nijak převratné to není. Pokud nedokážeme naše lepší polovičky vylepšit pomocí tohoto programu, nezbyde nám nic jiného nežli sáhnout po nechvalně známých „žehličkách hrůzy“, které nabízí Instagram.


  • Pro: Rychlý a kvalitní nástroj pro úpravy portrétní fotografie
  • Proti: Nic
  • Celkem 95 procent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.