Hlavní navigace

Na české firmy se útočí častěji než na ty ve světě

13. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Počet kybernetických útoků na evropské společnosti vzrostl meziročně o 68 %. Nejhůře na tom přitom byly vzdělávací a výzkumné organizace. České organizace přitom čelí v průměru většímu počtu útoků než je globální průměr.

V uplynulém roce vzrostl počet útoků na podnikové sítě ve srovnání s rokem 2020 o polovinu. Dosavadní vrchol přišel minulý měsíc v důsledku odhalení zranitelnosti Log4j, tvrdí experti společnosti Check Point.

Hackeři podle nich útočili nejvíce v Africe, Asii a Tichomoří a Latinské Americe, nicméně v Evropě byl zaznamenán nejvyšší procentuální nárůst kybernetických útoků oproti předchozímu roku.

Webcast: Legacy aplikace ve firmě a jak je správně zabezpečit

Na modelovém příkladu legacy aplikace si ukážeme, jak lze tuto problematiku řešit prostřednictvím technologie Kemp LoadMaster
Registrovat na webcast se lze zde.

Počet kyberútoků na české společnosti se dlouhodobě drží nad celosvětovým průměrem. Zatímco celosvětový průměr na jednu organizaci na konci roku 2021 byl více než 900 kyberútoků týdně, týdenní průměr útoků na jednu českou společnost v závěru roku 2021 překročil hranici 1 000 útoků.

V roce 2021 čelily největšímu množství útoků vzdělávací a výzkumné organizace:

1. Vzdělávání a výzkum (meziroční nárůst útoků o 75 %)

2. Vládní a vojenský sektor (+47 %)

3. Komunikace (+51 %)

4. ISP/MSP (+67 %)

5. Zdravotnictví (+71 %)

Nejvíce zasažené regiony podle průzkumu byly:

1. Afrika (meziroční nárůst útoků o 13 %)

2. Asie a Tichomoří (+25 %)

3. Latinská Amerika (+38 %)

4. Evropa (+68 %)

5. Severní Amerika (+61 %)

Hackeři se snaží neustále vylepšovat svoje techniky a taktiky. V minulém roce jsme zaznamenali neuvěřitelný nárůst kyberútoků na podnikové sítě o 50 %. Vrchol přišel na konci roku, zejména v souvislosti s útoky zneužívajícími zranitelnost Log4j. Hackeři využívají nové metody, jak proniknout do sítí a také jak se vyhnout odhalení,“ říká Daniel Šafář, Country Manager CEE regionu ve společnosti Check Point.

CS24

Podle něj je velmi znepokojivý zejména nárůst útoků na některé klíčové sektory, jako je třeba školství nebo zdravotnictví. V letošním roce tato nelichotivá čísla prý dále porostou a velkým strašákem bude zejména ransomware.

Je zásadní rozumět hrozbám, rizikům a základům bezpečnosti – někdy ale i jednoduchá opatření mohou přispět k bezpečnějšímu světu, dodává Šafář.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?