Hlavní navigace

Nedostatek čipů může negativně ovlivnit trh s chytrými telefony

16. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Xiaomi
Agentura Reuters poukazuje na rostoucí ceny komponentů pro mobilní zařízení. Zdraží i samotné telefony?

Výrobci aut se už několik měsíců snaží popasovat z nedostatkem čipů, nastalým v důsledku zvýšené poptávky po spotřebitelské elektronice na pozadí probíhající pandemie. Nejnovější průzkumy ukazují, že podobný problém může potkat také výrobce telefonů.

Dle zpráv agentury Reuters, citující zdroje ze Samsungu a dalších firem, už nedostatek čipů ovlivnil všechny typy procesorů používaných v chytrých telefonech, včetně nejnovější vlajkové lodi Qualcommu, Snapdragonu 888, který pohání Samsung Galaxy S21 a další prémiové telefony.

Ačkoliv prý sice nedostatek zasáhl hlavně segment levnějších telefonů, výrobci čelí „nedostatku široké škály komponentů od Qualcommu“, v důsledku kterého letos budou počty telefonů poslaných do prodeje nižší než v předchozích letech.

Qualcomm je klíčovým výrobcem procesorů a komponentů nacházejících se dnes prakticky v každém telefonu na trhu. Jestli nedostatek ovlivní jen mobilní procesory nebo i jiné komponenty, není zatím zřejmé. Dle Reuters jsou „na vině“ integrované obvody pro power management, které využívají všechny moderní procesory. Dle agentury Qualcomm jejich dodávky soustředil k výrobě procesorů Snapdragon 888 za účelem maximalizace zisku, čímž ovšem omezil dodávky pro méně výkonné procesory.

CS24

Ceny CPU i GPU během pandemie vyletěly prudce nahoru a uvedení nových modelů mělo mnohdy hořkou pachuť, jelikož nabídka nestačila poptávce. Zejména grafické karty ve velkém skupovali těžaři digitálních měn a překupníci. Na trhu chytrých telefonů zatím podobná situace nenastala, Reuters si však všímá, že ceny mobilních komponentů začaly pozvolna růst.

Za příklad dává běžně užívaný mikrokontrolér od společnosti STMicroelectronics, který se v současnosti prodává za 14 dolarů – sedmkrát dráž než obvykle. Takto rostoucí ceny komponentů mohou mít v konečném důsledku vliv na ceny a dostupnost telefonů. Z pohledu zákazníka negativní.

Byl pro vás článek přínosný?