Hlavní navigace

Neuvěřitelně jednoduchý návod na zálohování počítače - 5. díl

10. 9. 2014

Sdílet

 Autor: (c) Stuart Miles - Fotolia.com
Říká vám něco pojem zálohování? Provádíte pravidelné zálohování všech svých důležitých dokumentů, fotografií, videí a dalších dat? Nebo se snad spoléháte na to, že právě vám se nemůže nic stát?

Zálohování bohužel bývá dosti podceňováno, přitom se jedná o jednu z nejdůležitějších činností při údržbě počítače. Spoustu cenný dat ovšem určitě máte i na mobilních zařízeních. Co když vám jednoho dne odejde pevný disk na počítači, popřípadě co když nenávratně ztratíte svůj tablet? Pak je záloha to jediné, odkud můžete obnovit svá často nenahraditelná data.
V tomto seriálu vám chceme ukázat, jak je zálohování jednoduché, pokud máte ty správné nástroje. Ukážeme vám možnosti zálohování na online úložiště, pedstavíme zálohování a externé média, přdstavíme základní pravidlo pro zálohování - pravidlo tří. Prozradíme vm, co zálohovat, kam zálohovat, jak zálohovat a třeba i to, jak zálohovat do souborů typu obraz disku.

Předchozí díl

 

Jak zálohovat?

Ano, dostáváme se k jádru celé problematiky. Pojďme se podívat na to, jak zálohovat, pokud již máte připraveno úložiště pro zálohy (pevný disk nebo jiné zařízení) anebo aktivovanou příslušnou online službu.

V první řadě je třeba vybrat si software, který zajistí obnovení systému z havárie software pro samotné zálohování. Jak Windows 7, tak Windows 8 obsahují k tomuto účelu všechny potřebné aplikace, které dokáží vytvořit úplné obrazy pro obnovu systému z havárie. Ve Windows 8 je tato možnost bohužel poněkud ukryta, a to v nabídce Ovládací panely > Všechny položky Ovládacích panelů > Obnovení. Naneštěstí aplikace pro obnovení není nijak zvlášť přizpůsobivá a při jakékoliv, i sebemenší změně hardwaru, jako je náhrada vašeho pevného disku za menší disk SSD, jednoduše havaruje. V tomto případě sice můžete mít v počítači připojen obraz systému jako virtuální pevný disk, ale pouze po ručním přeinstalování operačního systému. Proto je daleko jistější použít nástroj třetí strany, jako je kupříkladu Acronis True Image či R-Drive Image, který není tak náchylný, co se týče obnovy systému na jiný hardware.

Nejnovější verze programu Acronis True Image vás bezpečně provede všemi etapami procesu zálohování

Až se rozhodnete, jaký program pro zálohování použijete, je čas na vlastní zálohování. Postupujte následovně:

1. Spusťte program.

2. Vyberte úložiště pro zálohu. Bude se jednat o externí disk, který jste si zakoupili pro účely zálohování, nebo o box NAS, popřípadě o sdílenou složku nacházející se na jiném počítači.

3. Vyberte si diskové oddíly (C:, D: apod.), které budete chtít zálohovat. Při prvním zálohování se doporučuje vybrat všechny diskové oddíly, samozřejmě kromě diskového oddílu pro ukládání zálohy.

4. Spusťte zálohování.

5. Jakmile zálohování skončí, uložte diskové úložiště se zálohou na bezpečné místo (samozřejmě pokud je to možné).

6. Vytvořte si disk pro opravu systému (disk CD/DVD nebo vyměnitelný disk USB).

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?