Hlavní navigace

Neuvěřitelně jednoduchý návod na zálohování počítače - 6. díl

12. 9. 2014

Sdílet

 Autor: (c) Artur Marciniec - Fotolia.com
Říká vám něco pojem zálohování? Provádíte pravidelné zálohování všech svých důležitých dokumentů, fotografií, videí a dalších dat? Nebo se snad spoléháte na to, že právě vám se nemůže nic stát?

Zálohování bohužel bývá dosti podceňováno, přitom se jedná o jednu z nejdůležitějších činností při údržbě počítače. Spoustu cenný dat ovšem určitě máte i na mobilních zařízeních. Co když vám jednoho dne odejde pevný disk na počítači, popřípadě co když nenávratně ztratíte svůj tablet? Pak je záloha to jediné, odkud můžete obnovit svá často nenahraditelná data.
V tomto seriálu vám chceme ukázat, jak je zálohování jednoduché, pokud máte ty správné nástroje. Ukážeme vám možnosti zálohování na online úložiště, pedstavíme zálohování a externé média, přdstavíme základní pravidlo pro zálohování - pravidlo tří. Prozradíme vm, co zálohovat, kam zálohovat, jak zálohovat a třeba i to, jak zálohovat do souborů typu obraz disku.

Předchozí díl

 

Pokud chcete pouze zálohovat data, můžete použít nástroj, který je stanardní součástí operačního systému Windows. Pravdou je, že existuje spousta nástrojů, se kterými se pracuje daleko snáze a které toho dokáží daleko více – za všechny lze jmenovat kupříkladu Acronis Backup&Recovery, True Image, Easeus Todo Backup, Genie Timeline Backup či NovaBackup. Pokud pro zálohování používáte online řešení, pak jeho součástí bude i aplikace pro zálohování. Po většinu času pak tato aplikace bude současně vytvářet zálohu na externí disk a současně přitom bude zálohovat i na online úložiště.

S programem Timeline od firmy Genie bude zálohování doslova hračkou

Pokud byste chtěli nějaké elegantní a jednoduché řešení ve stylu aplikace Time Machine od firmy Apple – řešení, které v sobě kombinuje zálohování celého počítače se zálohováním dat, pak jedním z možných kandidátů by zcela jistě mohl být program Genie Timeline. Za zmínku stojí i aplikace pro nepřetržité zálohování, jako je třeba program KeepSafe od firmy Stardock, který provádí zálohu všech dat (ale nezálohuje operační systém ani aplikace) a poté v krátkých intervalech (třeba po pěti minutách) vyhledává a zálohuje všechny soubory, které se během tohoto intervalu změnily. Pokud se obsah vašich dat neustále mění (nebo pokud nemáte rádi naplánované zálohování), pak by se vám mohlo hodit zálohování v reálném čase. Tak například program Shadown od firmy NTI provádí úplné zálohování a po jeho dokončení se integruje do operačního systému a zálohuje všechny soubory okamžitě poté, co se změní jejich obsah.

Po instalaci vámi vybraného programu postupujte následovně:

1. Spusťte program.

2. Vyberte si soubory a složku, které budete chtít zálohovat.

3. Vyberte úložiště pro zálohu. Bude se jednat o externí disk, který jste si zakoupili pro účely zálohování, nebo o box NAS, popřípadě o sdílenou složku nacházející se na jiném počítači.

4. Spusťte zálohování. (Poprvé vždy proveďte úplnou zálohu všech vašich dat).

5. Ověřte zálohu.

6. Jakmile zálohování skončí, uložte diskové úložiště se zálohou na bezpečné místo (samozřejmě pokud je to možné).

7. Celý postup pak v případě potřeby opakujte – buď každý den, jednou za týden či jednou za měsíc –v závislosti na tom, jak často se data mění a podle toho, jakou míru rizika budete ochotni podstoupit.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?