Hlavní navigace

Nové trendy smartphonů na veletrhu MWC

29. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Novinky firem, které se účastní barcelonského veletrhu Mobile World Congress, se obvykle vyznačují jednou ze základních charakteristik: Větší, rychlejší, levnější.

Velcí výrobci jako HTC nebo LG, kteří si v poslední době vybírají slabší chvilku, se snaží ztracené pozice získat zpět, a proto se zaměřili na technologickou špičku – čtyřjádrové procesory a displeje s velkým rozlišením. I u ostatních výrobců, kteří vychrlili v Barceloně své novinky, lze vysledovat některé rysy typické pro současný směr vývoje chytrých telefonů. Podívejme se na některé z nich.

Čtyřjádrové procesory
Pokud se chce výrobce telefonů s Androidem udržet na špici, bude muset v tomto roce nasadit procesor se čtyřmi jádry. Tři ze čtyř novinek uvedených v uplynulém týdnu využívají procesor Nvidia Tegra 3 – LG Optimus 4X HD, HTC One X a ZTE Era. Čtvrtým vzadu je čínský Huawei, jehož duo s označením Ascend D Quad a Ascend D Quad XL využívá procesory vlastní produkce – označený stručně K3V2.

Protože čtyři jádra znamenají vyšší spotřebu energie, zkoušejí výrobci různé triky, jak prodloužit interval mezi jednotlivými nabitími baterií. Nvidia umožňuje nepoužívaná jádra vypnout a navíc je vybavena pátým jádrem s nižší spotřebou, které obsluhuje běžné funkce telefonu.

Vysoké rozlišení displeje
Dalším tahákem, který by měl nalákat nové zájemce o smartphony, je větší rozlišení displeje u dražších modelů. Například LG Optimus 4X HD a HTC One X jsou vybaveny 4,7palcovým displejem s rozlišením konkurujícím menším notebookům – 1280x720 pixelů. Huawei sice použil u své dvojice Ascendů menší úhlopříčku (4,5 palce), ale rozlišení nabízí stejné jako dva výše zmiňované přístroje.

Výrobci také sondují, jak velký televizor si je zákazník ještě ochoten přiložit k uchu. Například LG Optimus Vu má displej s úhlopříčkou 5 palců a poměrem stran 4:3 známým ze starých monitorů a televizorů.

NFC
Hitem se stávají mobilní platby a bezdrátová komunikace s využitím protokolu NFC (Near-Field Communications). Na veletrhu Mobile World Congress najdete přístroje schopné komunikovat pomocí NFC ve stáncích společností Acer, Huawei, LG, Nokia, Orange, Samsung a ZTE.

Čím více telefonů bude tuto technologii podporovat, tím více možností budou mít uživatelé k dispozici. Nemusí přitom jít pouze o platby, ale i o jiné výměny dat. Podle analytiků je ovšem hlavní překážkou v rozvoji této technologie lidský faktor – změnit návyky lidí je mnohem náročnější než zavést novou infrastrukturu.

Levné smartphony
Většinu zájmu na veletrhu přitáhnou špičkové modely nabité nejmodernějšími technologiemi. Výrobci i operátoři si ale uvědomují, že zajímaví by pro ně mohli být i méně majetní zákazníci, kterých je řádově více než těch, kteří si kupují ty nejvýkonnější stroje.

Například Nokia ohlásila telefon Lumia 610 se systémem Windows Phone, který bude stát 189 Euro (4.700 korun) a bude k dispozici během druhého čtvrtletí tohoto roku. Stejný operační systém využívá i ZTE Orbit, který se bude finské značce pravděpodobně snažit konkurovat hlavně cenou.

Novým hráčem na trhu chce být Intel, který představil procesor Z2000 s frekvencí 1 Ghz. První chytré telefony s tímto čipem by se měly na trhu objevit začátkem příštího roku a jejich cena by se měla pohybovat kolem 150 dolarů (2.800 korun). Tolik nyní stojí běžné „hloupé“ telefony. Kterým pravděpodobně pomalu začíná zvonit hrana.

Byl pro vás článek přínosný?