Hlavní navigace

Oracle eliminuje čipy Sparc64, chce jednotnou platformu svých serverů

28. 3. 2013

Sdílet

 Autor: © Edelweiss - Fotolia.com
Oracle chce podle všeho sjednotit své unixové řady serverů, které doposud nabízí na dvou platformách.

Jde o řadu T-series, jež je postavena na procesorech Sparc, které vyvíjí sám Oracle, a  vyšší řadu M-series, jež využívá čipy, které produkuje Fujitsu – Sparc64.

Oracle ale koncem března představil novou řadu serverů M i T, které pracují pouze s jedinou architekturou – Sparc. „Jde o zařízení, jehož všechny komponenty vyrábí naše firma,“ říká Marshall Choy, šéf Oraclu pro systémová řešení.
Experti už takový krok očekávali delší dobu, protože by mohl snížit náklady na vývoj hardwaru i softwaru serverů Oraclu, což je v době, kdy zájem podniků o unixové stroje výrazně klesá, jak ukazují zprávy Gartneru či IDC, velmi důležité.

Nová řada serverů Oracle zahrnuje pět systému T-series, jež jsou osazeny novým čipem Sparc T5, jenž nabízí až 16 jader a oproti předchůdci poskytuje i vyšší taktovací frekvenci či propustnost pro I/O operace či práci s pamětí. K dispozici jsou servery, jež mají podobu jednosocketového bladu, respektive až osmisocketového řešení určeného do rozváděčů. Určeny jsou pro provoz databází, Java middlewaru či firemních kritických aplikací.

Nový server řady M představuje high-end SMP (Symmetric Multiprocessing) stroj, který má konkurovat nejvýkonnějším serverům IBM třídy Power. Podporuje až 32 TB systémové paměti, což je podle expertů skutečně velmi vysoká hodnota, a využívá nový šestijádrový procesor Sparc M5.

CS24

Na rozdíl od čipů T5 výrobce z M5 odebral některá jádra, která nejsou pro MPP příliš užitečná, a nahradil je výrazně větší vyrovnávací pamětí druhé úrovně – oproti T5 je až šestinásobná. Součástí M5 jsou samozřejmě i další funkce, které se pro high-end segment obvykle nasazují, jako třeba pokročilá korekce chyb apod.

Podobnou strategii má u x86 i Intel, když vyvíjí jedno jádro a čipy pak upravuje podle toho, pro jaký typ úloh slouží, prostřednictvím počtu jader, vyrovnávací paměti a dalších funkcí.

Byl pro vás článek přínosný?