Hlavní navigace

Přeměňte svůj notebook na herní pomocí externí grafiky - 7.díl

2. 11. 2015

Sdílet

 Autor: © Jacek Chabraszewski - Fotolia.com
S trochou snahy a kutilského umu můžete proměnit svůj notebook v herní počítač, a to za zlomek ceny nového herního počítače. Zdá se vám to nemožné? Pak čtěte dále!

Předcházející díl

 

Sice počítačové hry třeba moc nehrajete, ale zase si říkáte, proč si jednou za čas něco nezahrát? Jenže počítačová hra, to chce pořádný hardware a ne notebook, který sice není úplně nejstarší, ale se svým výkonem na herní počítačovou sestavu určitě nemá. Pořizování nového stolního počítače? To se na občasné hraní nevyplatí. Neexistuje nějaké jiné, cenově přijatelné řešení, které by dokázalo z notebooku udělat herní mašinu? Budete se možná divit, ale něco takového opravdu existuje! Odpověď seskrývá pod zkratkou eGPU.

Výběr zdroje pro napájení

Kromě grafické karty budete rovněž potřebovat i zdroj pro napájení. Na trhu se dají zakoupit napájecí zdroje od renomovaných výrobců, jako je třeba Cooler Master, Corsair či Seasonic.

Alternativou k napájecímu zdroji může být i napájecí kostka podobná zdroji napájejícímu váš notebook. Když budeme uvažovat grafickou kartu GTX 650 Ti od firmy Nvidia, pak ta vyžaduje podle seznamu parametrů příkon 110 W. Nando z již zmiňovaného diskusního fóra doporučuje, aby měl napájecí zdroj o cca 15 procent vyšší příkon než je příkon karty (nikoliv systému). Z toho vyplývá, že pro kartu s příkonem 110 W budete potřebovat napájecí zdroj o minimálním příkonu 127 W.

BPlus pak také doporučuje každému, kdo hodlá použít grafickou kartu s příkonem vyšším než 220 W, aby pro její napájení použil napájecí zdroj ATX pro stolní počítače. My jsme po delším zvažování vsadili na modulární napájecí zdroj od firmy Corsair.

Napájecí zdroj CX430M od firmy Corsair

Sestavení

Jakmile máte všechny potřebné informace pohromadě, deska BPlus je také doma, dorazila grafická karta i napájecí zdroj, takže nic nebrání kompletaci celé sestavy.

V tomto ukázkovém řešení budeme propojovat grafickou kartu Asus GeForce 750Ti (přetaktovaná edice), napájecí zdroj Corsair 430M k desce PE4C 2.1a od firmy BPlus. Deska se k notebooku Lenovo X220 připojí přes slot Express Card a grafická karta se také připojí k externímu 22palcovému monitoru s rozlišením 1 080p, a to přes jeden z portů DVI, které jsou na grafické kartě k dispozici.

Ze všeho nejdříve připojte grafickou kartu do slotu PCIe na desce BPlus.

Grafická karta na desce BPlus

Dále připojte k desce od firmy BPlus 24pinový napájecí kabel od (dosud nezapnutého) napájecího zdroje ATX.

Deska BPlus s grafickou kartou a napájecím kabelem

Nyní připojte osmipinový konektor PCIe na napájecím zdroji k šestipinovému napájecímu konektoru na grafické kartě.

Připojení konektoru znapájecího zdroje ke grafické kartě na desce BPlus

Nakonec připojte kabel Express Card k notebooku a druhý konec kabelu (ten s konektorem HDMI) připojte k adaptéru PCIe do portu HDMI označeného X1. Současně můžete připojit grafickou kartu k externímu monitoru, a to buď přes HDMI, nebo přes DVI.

Výsledek našeho snažení

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?