Hlavní navigace

Proč nepodceňovat pravidelné kontroly elektroinstalace

1. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Tong_stocker / Shutterstock.com
Život bez elektřiny si již neumíme představit. Nejenom, že by v našich domovech byla tma, ale neměli bychom možnost uvařit si ani vodu v rychlovarné konvici a časem bychom se mohli rozloučit i s počítači, tablety, notebooky a chytrými telefony.

Nebylo by je totiž jak nabít. Tímto nepřivoláváme konec světa, spíš vás nutíme k přemýšlení nad tím, jak je pro náš elektřina důležitá. Proto nepodceňujte její pravidelné kontroly a návštěvy elektrikáře.

Víme, jaký je nejoblíbenější jistič

Určitě vám je jasné, že se ve vašem bytě nachází elektroměrový rozvaděč a jističe. Bez nich by nebylo možné elektřinu používat. Jističe navíc zajišťují to, že při případném přetížení automaticky a okamžitě odpojí spotřebič od sítě. Tím ochrání jak vás, tak i životnost spotřebiče a zabrání tím i možnému požáru. Někdy se jističům také říká ochranné vypínače. Jističem, který se v českých domácnostech vyskytuje nejčastěji, je jistič B25 . Ten splňuje veškeré normy a požadavky a vztahuje se na něj až pětiletá záruka.

Pozor na vodu

Pro vaše bezpečnější bydlení je určitě dobré, dodržovat veškerá bezpečností nařízení a doporučení. Pokud si vzpomínáte na hodiny fyziky, jistě se vám vybaví, že voda je skvělým vodivým materiálem, proto za žádných okolností nepoužívejte elektrické přístroje, které jsou mokré nebo přišly do kontaktu s vodou. Zákaz používání elektrických zásuvek, pokud jste ve vaně, nevznikl jen tak pro nic za nic.

Vyvarujte se hořlavých materiálů

A i oheň, který je úplným protipólem vody, elektrickým spotřebičům nesvědčí. Pokud dochází k přehřátí nějakého přístroje, veškeré hořlavé materiály odstraňte z jeho dosahu. Oheň totiž může vzniknout neuvěřitelně rychle, a ještě s větší rychlostí se rozšířit do okolí.

Co když přijde zkrat

Někdy se může stát, že dojde ke zkratu elektřiny. Ten může mít za následek to, že poškodí zdroj elektřiny, vodič nebo celý přístroj. Což by vaše peněženka určitě neocenila. V případech, kdy zkrat nastane je nutné, okamžitě zastavit průchod elektřiny a přístrojů se přestat dotýkat. Ačkoliv existují bezpečnostní pojistky a jističe, které chrání vaše zdraví i životnost spotřebičů, dotýkání neriskujte, aby nedošlo k poškození vašeho zdraví.

Kontrolu je nutné provádět pravidelně

Abyste eliminovali pravděpodobnost úrazů způsobených elektřinou a zabránili vzniku případných požárů, zvěte si do své domácnosti pravidelně na kontrolu elektroinstalace odborníky. Ti provedou revizi elektřiny a vystaví vám revizní zprávu

soutez_casestudy

  • Ze zákona není kontrola elektroinstalace povinná v panelových bytech
  • Tam zákon stanoví pouze pětiletou lhůtu, ve které je nutné kontrolovat elektroinstalaci pouze ve společných prostorech
  • Nic vám ale nebrání v tom, pravidelné kontroly provádět i ve svých bytech
  • Kupříkladu je můžete spojit s kontrolami společných prostor
  • Kontrola elektroinstalace je ovšem nezbytná v případě rekonstrukce a po větší opravě elektrických zařízení

Navíc díky pravidelným kontrolám nechráníte pouze své zdraví a své spotřebiče, ale také je vhodné, mít revizní zprávy z pravidelných kontrol po ruce, kdyby došlo k nějaké nehodě a potřebovali byste mít něco v ruce pro pojišťovnu.

Přestože život bez elektřiny by byl nepředstavitelný, i život s elektřinou vyžaduje určité normy. Těmi by pro vás měly být pravidelné kontroly prováděné elektrikáři, kteří případně závady odhalí včas. Následky poruch či havárií spojených s elektřinou jsou totiž mnohdy fatální. Proto je vhodné jim raději předcházet, dodržovat veškerá bezpečností opatření a doporučení a nepodceňovat ani pravidelnost kontrol elektroinstalace v bytě.

Byl pro vás článek přínosný?