Hlavní navigace

Program na stříhání videa, díky kterému budete vytvářet úžasné koláže

15. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Natáčení videí patří mezi oblíbené činnosti. Není nad to, když na svůj mobil zachytíte první krůček svého dítěte, nebo záběry ze své neopakovatelné dovolené. Videa jsou prostě hitem, který pak sdílíme i se svými přáteli na sociálních sítích. V současné době, kdy okolo nás je pandemie koronaviru SARS-CoV-2, je sdílení radostných momentů o to důležitější. Osobní setkávání je silně omezeno, pro mnohé tak krátká videa jsou příjemným pojítkem s jejich příbuznými. Aby byla videa opravdu dokonalá, můžete používat program na stříhání videa, díky kterému vytvoříte efekty, jimiž pobavíte.

Program na stříhání videa

Díky programu na stříhání videa lze vytvářet videokoláže i filmy. Záleží na vaší zručnosti i použitém softwaru. Na trhu je celkem velká nabídka, z níž je možné vybírat. Vysvětleme si však, jak takový program vlastně funguje. Jeho základem je časová osa. Pak video upravujete pomocí vkládání snímků, přetažením souboru. Některé střihy a efekty mohou být již předdefinované. Existují programy s řadou pokročilých funkcí, na druhou stranu také ty, které jsou na obsluhu jednodušší.

CS24

Co by měl program na stříhání videa umět

Velmi často se při natáčení videí setkáte s roztřeseným záběrem. Ideální je, bude-li umět program na stříhání videa toto odstranit. Jistě vás bude bavit, když si nastavíte vlastní titulky, využijete několik souběžných zvukových stop nebo budete moci editovat videa z více kamer současně. Moderní programy toto všechno umějí, jen je třeba si vybrat ten vhodný. Některé jsou dokonce i v českém jazyce, takže se pak nemusíte trápit s překladem.

Pro začátečníky i profesionály

Když se stříháním videí teprve začínáte, nevyužijete nejspíš ihned všechny pokročilé funkce. Bude vám třeba vyhovovat program Adobe Premiere Elements, který má jednoduché a přehledné uživatelské prostředí. I když nedisponuje velkým množstvím funkcí, často si s ním vystačí i pokročilí uživatelé. Profesionálové možná sáhnou po špičkově vybaveném Adobe Premiere Pro nebo Sony Vegas Pro.

Byl pro vás článek přínosný?