Hlavní navigace

Průměrná škoda u lidí okradených přes internet činí už přes 161 tisíc korun

1. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V Česku prudce roste počet kybernetických útoků na klienty tuzemských bank. Za poslední dva roky se jejich počet zvýšil čtyřnásobně. Vyplývá to z údajů České bankovní asociace.

Asociace zveřejnila i průměrnou škodu na jednoho poškozeného klienta. Ta nyní dosahuje v průměru 161 500 korun.

„Jen za prvních sedm měsíců letošního roku byl počet útoků na klienty bank dvojnásobně vyšší, než za celý loňský rok. Dramaticky přitom narostly hlavně podvodné telefonáty, tzv. vishing, které patří k těm nejzákeřnějším,“ uvedla výkonná ředitelka ČBA Monika Zahálková.

Zveřejněné údaje potvrzují trend, o kterém nedávno mluvila i Policie České republiky. Z její statistiky vyplývá, že zatímco loni se pohybovala internetová kriminalita kolem šesti procent celkových nahlášených trestných činů, za první pololetí letošního roku je to už téměř deset procent.

CS24

Stali jste se obětí nějakého trestného činu na internetu?

Mezi nejčastější typy útoků patří phishing, podvodné e-maily nebo takzvané reverzní inzertní podvody, kdy podvodníci oslovují prodávající na internetových bazarech a snaží se od nich získat údaje k platebním kartám. 

Česká bankovní asociace společně s dalšími soukromými subjekty, policií a Národním úřade pro kybernetickou a informační bezpečnost spustila rozsáhlou vzdělávací kampaň. Jejím klíčovým prvkem je interaktivní vzdělávací Kybertest na stránkách www.kybertest.cz, který má veřejnost seznámit s nejčastějšími kybernetickými podvody a naučit ji, jak je rozpoznat a jak jim nenaletět.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku