Hlavní navigace

Recenze: Acronis True Image 2020

2. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Acronis
Německá firma Acronis není v této oblasti zálohování žádným nováčkem, pamětníci budou vědět, že první programy pocházejí z roku 2003.

Program True Image 2020 nabízí mnohem víc nežli samotné zálohování. S letopočtem se ve firmě lehce předbíhají, ale na druhé straně, co mezi kamarády znamená pár měsíců. Tento software je starý známý. Samotný program existuje jak pro Windows, tak pro Apple.

True Image nabízí ochranu počítače proti nejrůznějším průšvihům, ať už se jedná o virovou infekci nebo třeba o selhání pevného disku. True Image jednoduše udělá identickou kopii pevného disku, takže nepřijdeme ani o data, ani o programy. Firma se dušuje, že v nové verzi najdeme více než 100 vylepšení. Nepočítal jsem to, ale celkem o tom ani nepochybuji. Nějaké revoluční změny ale nečekejte, spíše se jedná o drobná vylepšení.

Za skutečně výraznou změnu považuji notifikace a hlavně dvojitou ochranu, kde se stejnými funkcemi poslouží jak lokální tak i cloudová aplikace.  I nadále si zálohování můžeme rozdělit na libovolné úseky nebo dokonce zvolit jen to, co se od posledního zálohování změnilo. Ochrana proti ramsomware zůstala. Může se to hodit ve chvíli napadení, protože zálohovaná data budou v bezpečí. Celá aplikace funguje tak trochu jako firewall. Nová možnost je také aplikace Conversion to Virtual Machine, umožňující použít existující zálohu jako virtuální počítač. V běžném provozu to nepoužijeme, ale v případě opravdové katastrofy se to může pořádně hodit.

Mezi doplňkovými aplikacemi najdeme 256bitové kódování AES, Acronis Notary a elektronický podpis díky aplikaci Asign. Tyto funkce ale nalezeme pouze v dražší verzi Premium. Zajímavé je i bezpečné mazání disku nebo historie. Funkce Try and Decide je tak trochu jako tvorba záchytného bodu, protože nám po instalaci nějakého programu nabídne automatický a jednoduchý návrat k předchozímu stavu.

Cena je poněkud komplikovanější. Za 60 dolarů dostaneme verzi Standard bez cloudového prostoru, ovšem dostaneme trvalou licenci. Bohatší verze Advanced je kupodivu o deset dolarů levnější (v české variantě vychází cenově nastejno, pozn. red.), ale jedná se o licenci na pouhý jeden rok. Oproti předchozí verzi získáme také přístup ke cloudu. Další verze je potom Premium, tam navíc dostaneme ještě kódování a pár dalších vylepšení. Zaplatím 100 dolarů, a i zde se jedná o roční licenci. Chápu, že roční licence mohou být z firemního hlediska cestou ke zlatému dolu, ale samotným zákazníkům to akorát tahá peníze z kapsy a u programů tohoto typu mi to připadá jako holý nesmysl.

Verdikt

V každém případě se jedná o kultivovaný a léty vyladěný software, který se v nové verzi dočkal solidních vylepšení. Pro co nejpohodlnější zálohování počítače se nám bude hodit. K upgradu ale mnoho důvodů mít nebudeme.

 

Pro: Kvalitní a rychlý program pro zálohování a obnovování pevného disku

Proti: Postupný přechod na roční licence

Celkem: 80 procent

CS24

Výrobce: Acronis

Cena: od 1 321 Kč (verze Standard)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.