Hlavní navigace

Recenze: Sonar X3 Producer

27. 3. 2014

Sdílet

 Autor: Cakewalk
Sonar X3 Producer firmy Cakewalk je jedním z trojice programů pro digitální úpravy zvuku. Nejlevnější verzí tohoto programu je Sonar (99 dolarů), který ale v žádném případě netrpí nějakým oříznutím svých schopností.

Následují pak Studio (199 dolarů) a Producer (499 dolarů).

Firma vůbec šla opačnou cestou, nežli bývá zvykem - všechny verze mají stejné rozhraní a místo aby levná verze byla ořezaná, do bohatší verze se přidávalo. Že nebudou mít štěstí majetníci Windows XP se celkem očekávalo, X3 ale nepodporuje ani Vistu.

sonar

Instalace není složitá, nicméně pokud dostaneme do ruky krabicovou verzi (což se v poslední době stává vzácné), ušetříme čas se stahováním, neboť toho na stahování není zrovna málo. Pracovní plocha sice vypadá efektně, ale na laptopu si s ní moc neužijeme. Pokud použijeme rozlišení 1080p a dva monitory, bude práce mnohem jednodušší.

sonar

Stejně jako v minulosti, na vrchní liště je Control Bar se záměrně předimenzovanými knoflíky a jednoduchým přístupem k metronomu. Celá lišta je plně konfigurovatelná, včetně toho, že ji můžeme rozdělit a jednotlivé části umístit na různá místa. Novinkou jsou Smart Tools, kde třeba můžeme označit audioklip, kliknout blízko jeho hlavičky a posouvat podle libosti jak horizontálně, tak i vertikálně.

sonar

Další novinkou je nástroj pro kompilaci, který ze série záznamů udělá ten perfektní. Každou nahrávkou získáme novou linku a pomocí klávesových zkratek si přecházíme z nahrávky do nahrávky.

Ve chvíli, kdy se dostaneme hlouběji do oblastí editování MIDI, začne se objevovat rozhraní, které jsme viděli již před dvaceti lety v případě Cakewalk Pro Audio. Všechno funguje, ale vypadá to zastarale, včetně starých fontů známých z Windows 95. Grafických inovací prostě není dost.

sonar

Producer dal dohromady mimořádně robustní nabídku funkcí a virtuálních nástrojů. Neomezený počet stop, MIDI a nástrojů je samozřejmostí. Velkou posilou je i přidání hlasových úprav Melodyne, díky kterým můžeme hlas upravovat v reálném čase a nemusíme jej vyřezávat z klipů. K dispozici dostaneme zvláštní okno a můžeme si hrát. Na jedné straně můžeme udělat zpěváka i z naprostého hudebního barbara, pokud to ovšem přeženeme, nepozná zpěv ani zpěvákova matka.

Verdikt

Závěrem lze než konstatovat, že Sonar X3 Producer nabízí téměř nekonečnou nabídku audioeditačních funkcí, které uspokojí i vyspělého profesionála. Amatér se sice po několika minutách zahltí, ale pro něj také není program za 500 dolarů určen. Efekty Stock ProChannel jsou vynikající a jsou integrované s každým kanálem. Díky podpoře Windows 8.1 si můžeme program vyzkoušet i na dotykovém displeji, nicméně tam brzy zatoužíme po návratu k myši. Software si od nás zasluhuje titul Top produkt 2014.

 

Pro: Výrazně vylepšená verze

Proti: Stále není verze pro Mac

Celkově: 95 procent

soutez_casestudy

Výrobce: Cakewalk

Cena: od 99 dolarů (asi 2 tisíc Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.