Hlavní navigace

Samsung D7000

29. 6. 2011

Sdílet

www.samsung.cz, Nová řada Samsungu, která se objevila na trhu na jaře tohoto roku nabédne 46 a 55palcovou úhlopříčku, neuvěřitelně tenký rám, vynikající LED podsvícení LCD panel...

www.samsung.cz,

Nová řada Samsungu, která se objevila na trhu na jaře tohoto roku nabédne 46 a 55palcovou úhlopříčku, neuvěřitelně tenký rám, vynikající LED podsvícení LCD panelu a téměř všechny technologie a funkce, na které si jen vzpomenete – včetně podpory 3D.
Design rámu D7000 na nás udělal dojem - tenčí jsme snad ještě na televizoru neviděli. Fyzicky se však o nejtenčí rám nejedná, výrobce si tak trochu pohrává s našimi smysly – Samsung výsledného efektu totiž dosáhl použitím průhledných plastů na vnějším okraji, zatímco na vnitřní použil klasický černý – to však výsledný efekt nikterak nesnižuje. Jako by celý televizor tvořila jen obrazovka stojící na čtyřech malých nožičkách, připomínajících chapadla chobotnice. Nebýt mírného rozšíření ve spodní části s reproduktory, dolehl by přístroj na zeď po zavěšení tak těsně, že by si příchozí návštěva mohla myslet, že se jedná o velmi drahý obraz.
Jak plazmové, tak i LCD televizory mají i přes usilovnou snahu napříč celým průmyslem stále své mouchy co se přehrávání 3D obrazu týče. Plazmy jsou často příliš tmavé a podle některých diváků jim chybí jasné barvy, zato jsou o něco lepší ve vykreslování stínů a zobrazování černé barvy. LCD televizory překypují zářivými odstíny všech myslitelných barev, ale trpí jiným neduhem: ne zcela dokonalým podáním 3D obrazu. Výrobci se horlivě snaží tyto nedostatky odstranit, dá se říct, že s každou novou generací televizorů jsou výsledky lepší a lepší a rozdíly mezi plazmami a LCD televizory zanedbatelnější, ale prozatím se to nikomu nepovedlo na sto procent. Nebo že by snad konečně?
Téměř. Oproti předchozím generacím urazil D7000, minimálně co se přehrávání 3D obrazu týče, obrovský kus cesty dopředu. Nejzávažnější problém této technologie, kterým je zdvojení obrazu, se Samsungu podařilo téměř dokonale eliminovat. Tu a tam je zdvojení stále patrné, ovšem není to již ani zdaleka důvodem ke znechucenému odvracení zraku.
Možnosti připojení jsou u novinky vcelku bohaté. Při pohledu zezadu objevíte množství slotů a konektorů: celkem čtyři HDMI 1.4 konektory, tři USB, S-Video vstup, dva konektory typu Scart, PCMCIA, port LAN a další. Při troše snahy byste odhalili také zabudovanou podporu Wi-Fi.
K novému televizoru patří také zcela nové brýle. Výrobce úplně změnil jejich připojení k televizoru, které se nyní uskutečňuje pomocí Bluetooth místo předchozích modelů komunikujících prostřednictvím infrarozhraní. Nemilá zpráva pro ty, kdo již do nákupu 3D brýlí investovali, nicméně nepředpokládáme, že by někdo po roce či po dvou obměňoval svůj 3D televizor. Škoda, že k televizoru dostanete jako standard pouze jeden pár těchto brýlí.
Nové aktivní brýle hodnotíme jako pohodlné a mnohem příjemnější než předchozí model, lehčí už jsou snad jen pasivní brýle od LG. Naopak nás mírně zamrzelo, že v osvětlené místnosti odrážejí dovnitř odlesky světelných zdrojů za vámi. Naštěstí je mnohem komfortnější dívat se na filmy za tmy, což navíc umocňuje zážitek z 3D efektu. Trochu rozpačití jsme byli při zjištění, že se brýle po ukončení přehrávání 3D obrazu samy vypnou. Pokud totiž vložíte jiný 3D disk, musíte si je znovu zapnout sami. Pokud náhodou zapomenete, po několika chvilkách sledování nejspíš zjistíte, že něco není tak docela v pořádku.
Materiál v HD rozlišení vypadá skutečně fantasticky a je jedno, sledujete-li ho na Blu-ray nebo PlayStation 3. Obraz si navíc můžete detailně nastavit k vlastní spokojenosti. Máte rádi velmi syté barvy, nebo dáváte přednost věrnějšímu podání? V menu si vše jednoduše vše nastavíte podle sebe. Přehrávání a hlavně sledování Blu-ray obsahu je na D7000 přímo radostí. Výrobci se ne vždy trefí, ale Samsung očividně ví, jak na to.
Samsung pro své LCD televizory využívá k podsvícení panelu LED technologii v uspořádání kolem okrajů obrazovky (Edge LED) místo přímo za ní. Toto řešení šetří energii, je méně nákladné na výrobu a přitom má velký podíl na podání černé barvy. nicméně oproti podsvětlení přímo za panalem (Direct/Full LED) dosahuje menšího kontrastu, Samsungu se ale podařilo opět o něco zlepšit difuzer starající se o odraz světla z LED a jeho rovnoměrné rozptýlení, takže nedostatky této technologie se projeví v podání jasů a barev velice výjimečně – nelze říci že by při sledování nějak ovlivnili výsledný dojem z obrazu a při běžném sledování programu si jich nevšimnete, což potvrdila i skupinka našich 15 pokusných králíků - kolegů a rodinných příslušníků, kteří u televizoru nesedí s lupou a kolorimetrem jako my :-).
Na první pohled byste vůbec neřekli, že se do D7000 vtěsnaly nějaké reproduktory, ale jsou tam. V 90 procentech všech televizorů se zabudovanými reproduktory se kvalita zvuku dá označit nálepkou „bídný“ nebo „na hraně poslouchatelnosti“. Nevíme, jakým kouzlem se to výrobci povedlo, ale zvuky linoucí se z neznámých míst LCD televizoru jsou více než obstojné. Hlavu vám sice basy ze zabudovaného subwooferu neutrhnou, ale slyšíte je a cítíte. Je jasné, že chcete-li si skutečně vychutnat plný potenciál sledování 3D filmů, je kvalitní audiosoustava nezbytností nebo alespoň doplnění TV o soundbar. Nicméně pro každodenní sledování zpráv a telenovel si zde s přehledem vystačíte.
Dostupný online obsah je také celkem široký. Díky zabudovanému prohlížeči můžete pohodlně brouzdat světem internetu ze svého oblíbeného křesla a zároveň sledovat aktuální program v dalším okně. Pokud jste fanouškem sociálních sítí, potom vás jistě potěší možnost zobrazovat poslední příspěvky sítě Twitter během sledování televizoru přímo na aktuální ploše sledovaného programu. Touto aplikací se může „pochlubit“ pouze Samsung. Nic, co by nás zvedlo z křesla, ale celkem příjemná utilitka. K internetu, potažmo vaší domácí síti se navíc můžete připojit pomocí LAN konektoru nebo bezdrátově díky zabudovanému Wi-Fi.
Samsung se v průběhu letošního roku chystá vydat speciální USB HD kameru pro online telefonování. Komunikaci prostřednictvím programu Skype v televizoru vidíme jako velký tahák do budoucích let. Možnost být jednoduše a pohodlně v kontaktu s příbuznými či přáteli je dnes pro mnoho lidí velmi důležitá. Televizory už dávno přestaly být pouze pasivním nástrojem pro sledování programů, ale staly se skutečným centrem multimediální komunikace.
Další možnosti jak televizor využít nabízí Samsung Smart Hub. Ten kromě vyhledávání v televizním obsahu a zmíněný webový prohlížeč ulehčuje sdílení videa, fotografií i hudby a přes služby Samsung TV Apps a Social TV podporuje přidání dalších aplikací – her, utilit, atd. podobně jako jste zvyklí z mobilů. Pokud máte mobil podporující aplikaci Smart View (například Galaxy S II) můžete program sledovat i na něm
Až na drobnou nespokojenost se zpracováním obrazu v pohybových scénách, která je však stejně jen otázkou osobních preferencí, jsme na televizoru Samsung s označením UE46D7000 neshledali vážnější nedostatky. Nabízí výjimečnou obrazovou kvalitu a skutečně úchvatné detaily, naprosto grandiózní podání 3D obrazu a velmi nevšední design. Dokonce i zvuk, který bývá velmi často slabinou všech moderních televizorů, předčil naše očekávání. Pokud se právě rozhodujete pro koupi svého prvního rodinného 3D televizoru, rozhodně připište D7000 na seznam možností a běžte se na něj podívat do showroomu. Jediným neodpustitelným nedostatkem jak pro nás, tak pro potencionálního kupce může být cena – ale ruku na srdce, opravdu kvalitní technologie nebývají zadarmo.

Technologie panelu: LCD s Edge LED podsvícením
Úhlopříčka: 46“ ( cm)
Rozlišení: 1080p (1920 × 1080 bodů)
Poměr stran: 16 : 9
Reproduktory: 2× 10W
Konektory/rozhraní:: 4× HDMI (v1.4), 3x USB, 2x SCART, komponentní a kompozitní video, D-Sub, DVI, Ethernet, audio výstup (optický), CI, Wi-Fi (USB adaptér)
Rozměry (se stojánkem): 104,9 x 68,3 x 27,7 cm
Hmotnost (se stojánkem): 14,4 kg

Byl pro vás článek přínosný?