Hlavní navigace

SwifDoo: Levná a povedená alternativa k Acrobatu od Adobe

25. 5. 2023

Sdílet

Acrobat firmy Adobe se již dávno stal zlatou laťkou a víceméně i standardním softwarem pro práci s formátem PDF. Problémem ale zůstává cena, která často připomíná rozpočet rozvojových zemí. To je samozřejmě vodou na mlýn konkurenci, která přichází s nabídkou podobných programů.

Jedním z nich je program SwifDoo, který se snaží nabídnout co možná nejdůkladnější práci s tímto formátem. Jelikož o peníze jde většinou až v prvním případě, podívejme se nejdříve na cenu.

Tady je firemní politika poněkud nepřehledná – za 103 dolarů dotaneme stálou verzi, podstatně méně zaplatíme, pokud budeme platit měsíční splátky (navíc budou nižší, pokud budeme platit čtvrtletně), a třešničkou na dortu je dvouletá smlouva, kde budeme platit jen 3,3 dolaru měsíčně a ještě bude licence platit na dva počítače.

Pracovní rozhraní je přehledné a na první pohled se zdá, že program příliš funkcí nenabízí. Opak je ale pravdou a poznáme to ve chvíli, kdy si na jednotlivé funkce klikneme, protože pod nimi se toho skrývá víc než dost.

Běžný uživatel najde všechno, co pro práci s PDF může potřebovat a pokud někomu bude nějaká funkce chybět, bude již skutečně ostřílený profesionál. Velice zajímavou funkcí je možnost překladu zvoleného textu, kde vedle velkých světových jazyků najdeme i češtinu. Tato aplikace funguje nejen bleskově, ale hlavně bezchybně, a to i u odborného textu.

soutez_casestudy

Samozřejmě ani v tomto programu není všechno dokonalé. Převod do Wordu je sice bleskový, ale dokonale funguje jen u čistého textu, pokud máme na stránce například dva sloupce nebo nějakou grafiku, může být část textu rozsypaná.

V každém případě se jedná o velice zajímavou a ve většině oblastech velice povedenou alternativu slavného Acrobatu, a to za zlomek ceny. Převody včetně OCR fungují tak rychle, že na začátku máme pocit, že program nic nedělá. Ještě že se ukládá jen jedna verze.


  • Pro: Jednoduchá práce
  • Proti: Převod do Wordu nefunguje vždy spolehlivě
  • Celkem: 80 procent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.