Hlavní navigace

Tato tři rozšíření pro Chrome vám usnadní šifrování - 3.díl

23. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © Sean Gladwell - Fotolia.com
Jedním z nejpopulárnějších opatření, jak zabránit přístupu neoprávněných osob k našim datům, je šifrování. Až dosud nebylo šifrování e-mailů, souborů či komunikace pro každého. Tato rozšíření pro Chrome to změní!

Po odhalení špionážních praktik vlády USA se začala ne nevýznamná část uživatelů zajímat o nástroje pro šifrování e-mailů, počítačových souborů či komunikace prostřednictvím programů pro okamžité zasílání zpráv (instant messaging). V této souvislosti nedávno prohlásila firma Yahoo, že do své služby Yahoo Mail integrovala možnost šifrování a něco podobného plánuje i Google u své služby Gmail. Znamená to, že se konečně objevily nástroje, díky nimž se šifrování veškeré komunikace stane samozřejmostí?

 

Předchozí díl

 

Mailvelope

Okno programu Mailvelope pro psaní e-mailu

Mailvelope je nástroj pro šifrování e-mailové komunikace, který je navržen tak, aby dokázal spolupracovat s takovými internetovými službami, jako je Gmail, Outlook.com či Yahoo Mail. Mailvelope velmi dobře spolupracuje se službou Gmail, trochu nejistý je při používání služby Outlook.com a se službou Yahoo Mail jsme je bohužel vůbec netestovali.

O šifrování e-mailové komunikace pomocí programu PGP je velmi dobře známo, že je jeho používání obtížné, i když jinak se pro šifrování docela dobře hodí. Mailvelope je nástroj, který se ze všech tří utilit, které vám představujeme, ovládá nejhůře. Pochopení principu funkce tohoto programu však obtížné není a možná i proto se stále považuje za nástroj s jednoduchým ovládáním.

Po instalaci nástroje Mailvelope z tržiště webových nástrojů pro Chrome klepněte na tlačítko Mailvelope, které se nachází vpravo od panelu Adresa a z místní nabídky vyberte položku Options. Zobrazí se nová záložka, která je centrálním uzlem utility Mailvelope. Právě zde se generuje nový pár klíčů, popřípadě se zde provádí import existujícího klíče, nebo se sem importují veřejné klíče těch uživatelů, s nimiž hodláte komunikovat.

Nyní je ta správná chvíle na napsání šifrovaného e-mailu.

Otevřete v některé z vašich oblíbených webových služeb okno pro psaní e-mailu a uvidíte malou vyskakovací ikonku s perem a papírem. Klepněte na ni – vzápětí se ocitnete v okně nástroje Mailvelope pro psaní e-mailu. Právě do tohoto okna budete psát svůj šifrovaný e-mail, protože naprostá většina e-mailových klientů provádí automatické ukládání vašich zpráv při psaní v nezašifrované podobě. Ukládání zprávy při psaní je sice moc hezká funkce, nicméně pokud je v nezašifrované podobě, pak popírá celý smysl používání šifrování pro zvýšení zabezpečení.

Jakmile e-mail dopíšete, klepněte na ikonku zámku, čímž vyberete adresáta, kterému je šifrovaná zpráva určena, anebo vyberte ikonku znázorňující psaní, kterou zprávu podepíšete pomocí vlastního klíče.

Následně klepněte na tlačítko pro přenos zprávy a vaše zašifrovaná a popřípadě podepsaná zpráva se zkopíruje do okna pro psaní e-mailu, které je k dispozici u vámi používaného klienta e-mailové služby. Poté zprávu způsobem, jakým jste zvyklí, odešlete.

Mailvelope existuje ve verzi pro Chrome a Firefox.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?