Hlavní navigace

Těžba Litecoinů, Dogecoinů a dalších alternativ Bitcoinů - 6.díl

23. 7. 2014

Sdílet

 Autor: (c) hin255 - Fotolia.com
Možná jste už něco zaslechli o nejznámější virtuální měně – bitcoinu. Jeho těžba je pro běžného uživatele velmi obtížná. Existují však další virtuální měny (tzv. altcoiny), jejichž těžba je daleko snazší. Napovíme, co k tomu potřebujete.

Koho by nezajímal Bitcoin, virtuální měna, jejíž historie vzniku je protkána pokoutními obchody, podvody obrovského rozsahu a lidmi, kteří se právě díky bitcoinu stali přes noc milionáři? Nejlepším způsob, jak do  světa virtuálních měn proniknout, spočívá v získání vlastních zkušeností. Ty pak získáte, pokud zkusíte s virtuálními měnami obchodovat.

Virtuální měnu můžete získat buď výměnou za své úspory v klasické měně, nebo vlastní těžbou. Pro obyčejné uživatele je však dnes těžba bitcoinů čím dál obtížnější, ne-li téměř nerealizovatelná. Je tu však ještě svět alternativních variant bitcoinu (tzv. altcoinů), který je k obyčejným uživatelům daleko přívětivější. Pojďte se podívat, co všechno obnáší těžba altcoinů.

 

Předchozí díl

Těžba ve skupině

My jsme si vybrali skupinu WeMineLTC, která je mimochodem velmi oblíbená. V komunitě Litecoin přílišná oblíbenost skupiny WeMineLTC sice vyvolává jistou míru znepokojení, protože pokud je přes polovinu všech litecoinů vytěženo jednou skupinou, není měna příliš bezpečná. Nicméně v našem případě není příliš pravděpodobné, že bychom skupině přispívali nějakou významnější výpočetní silou, a proto nás námitky tohoto druhu nemusí příliš zajímat.

Druhé zásadní rozhodnutí se týká použití CPU mineru nebo GPU mineru. Budeme pro těžbu používat procesor počítače nebo procesor grafické karty? Pro těžbu totiž existuje různý software, který je zaměřen na jednu stranu na využívání procesoru počítače, nebo na využívání procesoru grafické karty.

Programy pro těžbu využívající procesor grafické karty jsou daleko efektivnější, ovšem pouze tehdy, pokud máte samostatnou grafickou kartu a nikoliv integrovanou. Pro těžbu altcoinů jsou daleko vhodnější a účinnější grafické karty od firmy AMD, na rozdíl od karet Nvidia, které tak výkonné pro těžbu nejsou. Tato skutečnost dokonce způsobila skokový nárůst cen grafických karet Radeon.

Pokud byste chtěli těžbu provádět na notebooku nebo na kancelářské sestavě s integrovanou grafickou kartou, pak bude výhodnější použít CPU miner. Ukážeme si, jak oba minery používat. Pokud chcete ze svého počítače dostat co se týče těžby maximum, můžete dokonce používat i oba minery současně – jenom musíte sledovat teplotu stroje a jeho spotřebu, k čemuž vám pomůže například diagnostický nástroj HWMonitor od firmy CPUID.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?