Hlavní navigace

Tip: 11 tipů, jak nepokazit fotografie z dovolené - 5. díl

8. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © fox17 - Fotolia.com
V závěrečném díle si povíme o funkci Bracketing a o fotografování pohybujících se objektů.

Chystáte se na dovolenou, kde budete fotit jako o závod? Přinášíme vám jedenáct tipů, jak o fotografování přemýšlet a pořizovat pěkné a nápadité snímky.

 

Funkce pro pokročilé – sloučení různě exponovaných snímků

V posledních letech sbírá mezi fotografy popularitu funkce Bracketing. Díky ní je možné vytvořit snímky, které se více podobají tomu, co opravdu vnímá lidské oko. Uvažme příklad jasného slunečného dne, kdy si na náměstí prohlížíte kostelní věž s prozářenou oblohou v pozadí. Při dané intenzitě světla to sice není nikterak příjemný pohled, ale stále je vaše oko schopné rozeznat veškeré detaily. Jinak je tomu u fotoaparátu, který buď zachytí dobře prokreslenou kostelní věž s „přepálenou“ oblohou, nebo pěkně prokreslenou oblohu s tmavou až černou věží. Musíte si zkrátka vybrat.

Mnohé digitální kompakty dnes funkci Bracketing podporují. Jak to funguje? Fotoaparát vyfotí několik (běžně tři) snímky s různou kompenzací expozice (jak jsme si vysvětlili v minulém díle) a následně je možné pomocí grafického softwaru fotografie sloučit tak, aby každá část snímku nesla ideální expozici. Některé fotoaparáty dokonce umožňují pořídit více než 3 snímky a současně přizpůsobit krok kompenzace expozice.

bracketing

Nebojte se pohybujících se objektů

Fotografujete-li scénu s rychle se pohybujícími objekty, typicky sport, motorová vozidla apod., problém typicky představují rozmazané výsledky. Pro dosažení co možná nejvyšší ostrosti je nutné nastavit co nejkratší čas závěrky, ideálně o hodnotě jedné tisíciny vteřiny a méně. Nedisponuje-li váš fotoaparát režimem priority času závěrky, přizpůsobte alespoň kompenzaci expozice na co nejnižší hodnotu (mělo by se projevit zkrácením času závěrky).

Protože snížení kompenzace expozice může fotoaparát reprodukovat jako automatické snížení hodnoty citlivosti čipu ISO (namísto zkrácení času závěrky), pokuste se v menu ručně nastavit fixní hodnotu ISO na co nejvyšší přijatelnou hodnotu (vyšší hodnota ISO vyústí v digitální šum, s nastavením je nutné si trochu pohrát) tak, aby fotoaparát automaticky zkrátil čas závěrky.

Další dobrou praxí je při fotografování sledovat objektivem pohyb objektu. Stojíte-li tedy u silnice a snažíte se zachytit jedoucího cyklistu, po celou dobu stisknuté spouště sledujte displej fotoaparátu (případně se dívejte do hledáčku) a kopírujte cyklistův pohyb. S troškou cviku se vám podaří dosáhnout pěkně ostrého sportovce s mírně rozmazaným pozadím, které ve výsledné fotografii zajímavým způsobem zdůrazňuje vlastní pohyb.

Byl pro vás článek přínosný?