Hlavní navigace

Tip: 5 pokročilých triků s Microsoft Excel - 4. díl

2. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © Tupungato - Fotolia.com
Dnešní díl věnujeme využití skupinového rámečku pro seskupení několika přepínačů s výlučným nastavením.

Excel toho umí opravdu hodně, ale ruku na srdce, kdo zná a opravdu umí využít všechny funkce? Hodí se však mít po ruce několik triků, které vaše dokumenty posunou na další úroveň.

 

1. dílZpřístupněte si skryté nástroje

2. dílČíselník - klikátko pro snadné číselné vstupy

3. dílPosuvník – Rychlá změna hodnoty s možností jemného doladění

4. dílPřepínač - logické seskupení přepínačů

5. díl Zaškrtávací políčko – snadný výběr prvku

 

4) Skupinový rámeček – logické seskupení přepínačů

Výběrová tlačítka pojmenovaná jako přepínač se chovají jako jednotná skupina s exkluzivním přístupem, tedy uživatel může vybrat vždy pouze jeden. Pokud však potřebujete vytvořit několik sad tlačítek spravujících různá nastavení, můžete takové skupiny logicky oddělit za pomocí prvku skupinový rámeček.

excel-skupinový rámeček

Vyzkoušejme si výše zmíněný prvek v akci. Přepněte na kartu Vývojář -> Vložit -> Skupinový rámeček a stejně jako u ostatních prvků táhněte myší se stisknutým levým tlačítkem pro zanesení prvku do sešitu. Následně vyberte prvek přepínač a stejným způsobem jej „nakreslete“ dovnitř skupinového rámečku. Stejným způsobem přidejte ještě několik tlačítek.

Klikněte na jeden z přepínačů pravým tlačítkem myši a zvolte Formát ovládacího prvku. Můžete nastavit, zda bude přepínač sepnut či nikoliv a protože lze přepínače, jak už jsme si řekli, spínat vzájemně výlučně, označíte-li některý jako sepnutý, automaticky se nastaví jako jediný sepnutý.

Přepínače můžete rovněž propojit s buňkou, stejně jako ostatní ovládací prvky. V této buňce bude zobrazeno pořadové číslo sepnutého přepínače v takovém pořadí, v němž jste je vkládali do sešitu. Tuto hodnotu můžete využít pro vykonání určité akce. Uveďme si příklad, kdy dáme uživateli možnost výběru pokoje pro přespání v penzionu s tím, že se mu automaticky zobrazí cena. Vložme trojici přepínačů pojmenovaných podle typu pokoje (jméno nastavíte tak, že kliknete na přepínač pravým tlačítkem a zvolíte Upravit text). Za pomocí funkce KDYŽ nastavíme, aby se aktualizovala hodnota v buňce „cena:“ (viz snímek obrazovky):

=KDYŽ(J3=1;300;KDYŽ(J3=2;400;900))

excel-skupinový rámeček příklad

Pokud si přejete vytvořit více nezávislých skupin přepínačů, stejným způsobem je vkládejte vždy do nového skupinového rámečku.

CS24

 

V příštím závěrečném díle si ukážeme práci se zaškrtávacími políčky.

Byl pro vás článek přínosný?