Hlavní navigace

Tip: Jak na elegantní vkládání dat v Excelu - 1. díl

10. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © lucadp - Fotolia.com
Excel je navržen tak, aby vám zjednodušil život při tvorbě rozsáhlých formulářů, seznamů, tabulek a dalších dokumentů. Mnohé funkce však nemusí být na první pohled zřejmé. Pojďme se podívat, jak z Excelu dostat maximum.

1. dílRychlé vkládání názvů dnů a měsíců

2. dílTvorba vlastního seznamu, Posloupnosti čísel

3. dílPosloupnosti kalendářních dat

4. dílPosloupnost pracovních dnů, Rychlé zaplnění buněk vzorcem či daty, Automatické vkládání desetinné čárky

 

Tabulkové procesory si obecně kladou za cíl vykonávat mechanickou práci za uživatele automaticky, avšak někdy se může zdát, že se nás naopak dotyčný software snaží umučit zdánlivě nesmyslně se chovajícími funkcemi, automatickými opravami a dalším podobným chováním. Než však Microsoft Excel úplně zavrhnete a vrátíte se zpět ke generacemi prověřeným papírovým sešitům či kartotékám, podívejte se na několik snadných triků, jak nechat Excel pracovat za vás přesně a pouze tak, jak si přejete.

Nebylo by pohodlné vkládat data, aniž byste je museli psát? Co když se automatizované vkládání opakujícího se obsahu skrývalo za jediným zanedbaným kliknutím a co kdyby bylo možné vkládat jména všech svých spolupracovníků bez nutnosti jejich opětovného vepisování? Tyto a mnoho dalších funkcí Excel ve skutečnosti hravě zvládne. Podívejte se, jak na to.

1) Rychlé vkládání názvů dnů a měsíců

Při tvorbě tabulek je velmi často nutné pracovat i s údajem o čase v podobě letopočtu, názvů měsíců, dnů, či vložení přesného času. Podobná data jsou tak častá, že je Excel dokáže tvořit automatizovaně. Pro vytvoření sloupce či řádku nesoucího například jména dnů v týdnu vepište do kterékoliv buňky celý název dne či zkratku (tedy např. „Pondělí“ nebo „Po“), přičemž můžete začít od libovolného dne v týdnu. Následně klikněte myší na pravý dolní roh oné buňky a táhněte myší vertikálně či horizontálně.

excel-dny

Excel automaticky doplní následující dny. Takto to funguje i pro měsíce či celá čísla, což můžete využít při vkládání sekvenčního seznamu letopočtů. V případě čísel však musíte pod sebe, respektive vedle sebe, vložit dvojici čísel, aby Excel věděl, s jakým krokem má posloupnost tvořit.

excel-dny-mesice-roky

CS24

 

V příštím díle se podíváme na tvorbu vlastních seznamů a na přizpůosbení vkládané řady čísel.

Byl pro vás článek přínosný?