Hlavní navigace

Tip: Nástroj Obnovení systému pomůže opravit systém - 3. díl

21. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © Andrii IURLOV - Fotolia.com
V tomto díle si ukážeme, jak provést obnovení systému do vybraného dříve vytvořeného bodu obnovení.

Znáte to. Nainstalujete si tohle a stáhnete zase tamto a než se nadějete, operační systém Windows je v nepoužitelném stavu. Naštěstí máme po ruce nástroj Obnovení systému, jež nám umožní vrátit čas.

 

1. dílCo nabízí nástroj Obnovení systému

2. dílTvorba bodu obnovení

3. dílObnovení systému ze zachyceného bodu obnovení

4. dílObnivení zle zvrátit, Obnovení systému není všemocné

 

Obnovení systému ze zachyceného bodu obnovení

Začal se váš systém chovat nestandardním způsobem? Ať už se jedná o celkové zpomalení běhu počítače, náhlé pády aplikací či celého systému, ve většině případů není snadné dohledat, zda je na vině čerstvě nainstalovaný ovladač nebo aktualizace či zda váš počítač nebyl infikován škodlivým kódem. Ve všech těchto případech však stojí za to pokusit se obnovit systém do posledního funkčního stavu. Ukažme si, jak obnovení provést.

 

1) Otevřete menu Start, do pole Prohledat programy a soubory vepište Obnovení systému a stiskněte klávesu Enter.

2) Nástroj vás v úvodním okně stručné poučí o své funkci a zdůrazní, že proces obnovy neovlivní vaše obrázky, dokumenty ani jiná osobní data, avšak může ovlivnit nainstalovaný či odinstalovaný software. Klikněte na tlačítko Další.

3) Z nabídky vyberte požadovaný bod obnovení. V ideálním případě by se mělo jednat o bod s co možná nejnovějším datem avšak současně dostatečným stářím, aby zachycoval ještě funkční stav systému. Pokud máte v seznamu zobrazeno velké množství bodů obnovení a potřebujete se vrátit ještě dále, klikněte na možnost Zobrazit další body obnovení. U každého z nich si pod tlačítkem Vyhledat ovlivněné programy můžete prohlédnout seznam programů, jež by mohly být návratem do předchozího stavu odstraněny nebo naopak obnoveny. Tento přehled je užitečný především v případě, kdy jste si vědomi, který konkrétní program zavinil nestabilní chod počítače, a pouze zjišťujete, jak daleko do historie se musíte vrátit. Současně se zde dozvíte, který další software budete muset později opětovně doinstalovat či odstranit. Pokračujte stiskem tlačítka Další.

vyber_bodu_obnoveni

4) Nástroj vám nyní zobrazí informace o zvoleném bodu obnovení a požádá vás o potvrzení operace. Klikněte na tlačítko Další.

5) Nakonec obnovení systému zahajte kliknutím na tlačítko Dokončit.

dokonceni

6) Nástroj vás v posledním kroku ještě varuje, že jakmile proces obnovy zahájíte, nelze jej již zastavit, a nabídne vám poslední možnost přerušení operace.

 

Počítač se následně restartuje a po příštím přihlášení do systému zobrazí hlášení informující, že obnovení systému proběhlo úspěšně.

CS24

 

V následujícím závěrečném díle si předvedeme, jak zvrátit změny provedené nástrojem Obnovení systému a shrneme jeho možnosti, schopnosti a nedostatky.

Byl pro vás článek přínosný?