Hlavní navigace

Tip: Průvodce pokročilou konfigurací serveru FreeNAS - 1. díl

26. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © James Thew - Fotolia.com
Pokud jste si vzali naši radu z předchozího průvodce k srdci a svůj starý stolní počítač jste neodepsali, ale prostřednictvím OS FreeNAS jste z něj vytvořili síťový disk, je pro vás určen následující průvodce pokročilou konfigurací.

Pro ty z vás, kteří ještě uveřejněný článek nečetli, jen připomínáme, že stačí vzít vysloužilý počítač a nevyhazovat jej, ale přeměnit jej právě na server NAS (blíže informace vám poskytne seriál s názvem Udělejte si ze starého počítače síťové úložiště NAS.

Dobře – nyní vás může hřát pomyšlení, že jste sami sobě nebo své firmě ušetřili nějakou tu korunu. Předpokládáme, že pravděpodobně již tento server NAS používáte pro zálohování klientských počítačů a zřejmě používáte i nějaké jiné funkce. V tomto průvodci vám chceme ukázat, jak povolit a používat některé pokročilejší funkce tohoto operačního systému, jako je konfigurace většího množství uživatelských účtů, povolení služby a funkce stínové kopie a zpřístupnění serveru přes internet, aby se k tomuto serveru mohl dostat každý, kdo se pohybuje mimo firmu či domácnost, nebo když se má jednat o řízení zabezpečeného serveru FTP pro sdílení souborů.

Konfigurace více uživatelských účtů

Není problém, abyste svůj nový server NAS zpřístupnili ve firmě prakticky komukoliv, ovšem pravděpodobně nebudete chtít umožnit přístup obchodníkům ve firmě ke stejným souborům, k jakým mají přístup pracovníci účetního oddělení a naopak. A tady se přímo nabízí skvělé a mocné nástroje pro práci s uživateli a skupinami.

Přihlaste se jako administrátor do okna pro konfiguraci serveru NAS a klepněte na tlačítko Users, které se nachází pod nabídkou Account. Zde vyberte položku Add User. Na následující obrazovce zkontrolujte, zda každé User ID, které zadáváte, odpovídá uživatelskému jménu, jež každý uživatel používá pro přihlášení do svého počítače. Poté uživatelskému účtu přiřaďte jméno, přidejte e-mailovou adresu a heslo. Nakonec klepněte na tlačítko OK.

Možnost zřízení jednotlivých uživatelských účtů napomůže zvýšení soukromí a minimalizuje možnost náhodné ztráty dat či dalších problémů ovlivňujících celistvost vašich svazků pro ukládání dat

Nakonec ještě vyberte položku View All Groups, která se nachází v postranním panelu úplně vlevo, a zde klepněte na tlačítko Members u skupiny, do níž chcete přidat nové členy. Jednotlivé členy skupin je možné vyjímat a vkládat do libovolné skupiny – stačí vybrat ID člena skupiny a klepnout na příslušné šipky.

Přidávání uživatelů do vámi vytvořené skupiny je velmi jednoduché – stačí uživatele označit a přesouvat

Nyní klepněte na velkou ikonku Storage, která se nachází v levém horním rohu okna s konfigurací operačního systému FreeNAS. Pokud jste již pro vaše firemní soubory vytvořili svazky s úložišti (což je něco podobného jako kořenové složky, k nimž mohou uživatelé přistupovat a dále s nimi pracovat), můžete klepnout na ikonku klíče, čímž vyberete svazek, k němuž budete chtít příslušné skupině povolit přístup. Jakmile se objeví obrazovka Change Permissions, změňte hodnotu Owner (User) na nobody. Poté vyberte z rozevíracího seznamu příslušnou skupinu uživatelů, nastavte pro tuto skupinu některá z práv read/write/execute (číst/zapisovat/spustit) a zaškrtněte políčko Set Permission Recursively. Nakonec klepněte na položku Change, čímž na serveru NAS úspěšně nastavíte svoji první síťovou složku s omezeným přístupem pro skupinu.

soutez_casestudy

 

V následujícím dílu se seznámíme s funkcí pro vytváření snímků stavu serveru FreeNAS. Ukážeme si konfiguraci jak ručního vytváření snímků, tak i naplánování automatického vytváření snímků.

Byl pro vás článek přínosný?