Hlavní navigace

Tip: Šifrujte svou e-mailovou komunikaci - 3.díl

22. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © pn_photo - Fotolia.com
V dnešním pokračování se zaměříme na možnosti a způsob šifrování pošty odesílané z vaší e-mailové schránky.

Podívejte se, jak lze zašifrovat vaše připojení k internetu či jakým způsobem je možné šifrovat odesílané e-maily a korespondenci uloženou v počítači.

 

1. díl: Co je vhodné šifrovat

2. díl: Šifrování připojení k poskytovateli e-mailové schránky

3. díl: Šifrování e-mailových zpráv

4. díl: Šifrování uložených e-mailů

 

Šifrování e-mailových zpráv

Odesílané e-mailové zprávy můžete (a měli byste) zabezpečit tak, aby se k nim při jejich přenosu od odesílatele k příjemci nikdo nedostal. Zabezpečení na této úrovni však vyžaduje součinnost odesílatele a příjemce, jinak by ochrana na této úrovni nemusela správně fungovat. Nabízí se využití funkcí šifrování poskytovaných přímo v rámci e-mailové služby nebo je možné nasadit stažený software pro šifrování či doplňky doinstalované do aplikací (jedním z nich je kupříkladu OpenPGP). Další možnost pak spočívá v využití webových šifrovacích e-mailových služeb jako je kupříkladu Sendinc či JumbleMe, i když v tomto případě musíte za důvěryhodnou považovat navíc tuto třetí stranu.

Při využívání šifrování zpráv, včetně S/MIME (Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions) a OpenPGP budete vyzváni k instalaci certifikátu zabezpečení do vašeho počítače a navíc budete muset všem, jimž zasíláte e-mailové zprávy, poskytnout sadu znaků označovaných jako veřejný klíč. Teprve poté jim budete moci zasílat šifrované zprávy. Podobně jako vy budou muset i příjemci vašich zašifrovaných e-mailových zpráv na svůj počítač nainstalovat bezpečnostní certifikát a poskytnout vám předem svůj veřejný klíč.

V současnosti je podpora standardu S/MIME integrována do řady programů pro práci s elektronickou poštou, jako je například Microsoft Outlook. Kromě toho existují speciální doplňky do internetových prohlížečů jako Gmail S/MIME pro Firefox, jež podporují poskytovatele e-mailových služeb zpřístupňující své služby skrze internetový prohlížeč. Před započetím s vlastním šifrováním je třeba požádat si o bezpečnostní certifikát například u firmy Comodo.

Standard pro šifrování u e-mailových zpráv s názvem OpenPGP (Pretty Good Privacy) má několik variant, například PGP a GNU Privacy Guard (GnuPG). Nalézt se dá jak zdarma dostupný software tak software komerční a také doplňky, jako jsou kupříkladu Gpgwin či PGP Desktop Email, jež podporují šifrování typu OpenPGP.

CS24

 

V závěrečném díle si představíme možnosti šifrování e-mailů uložených lokálně na disku.

Byl pro vás článek přínosný?