Hlavní navigace

Topfield SBP 2070

28. 4. 2011

Sdílet

www.antenex.cz, 5490 Kč (včetně DPH) Solidní až impozantní. Takový dojem v nás vyvolal první pohled na vybalený Topfield SBP 2070. Nalézt v dnešní době přijímač střední cenové ...

www.antenex.cz, 5490 Kč (včetně DPH)

Solidní až impozantní. Takový dojem v nás vyvolal první pohled na vybalený Topfield SBP 2070. Nalézt v dnešní době přijímač střední cenové kategorie, který má standardní „komponentní“ šířku 42 či 43 cm, opravdu není snadné. Většina výrobců již dávno přešla na vlastní rozměry, což příznivcům klasických komponent kazí ucelenost AV sestavy v obývacím pokoji. Na druhou stranu je pravda, že obvody dnešních satelitních HD přijímačů si vystačí s trochou místa a většinu vnitřního prostoru nového Topfieldu tak vyplňuje zemská atmosféra, tedy vzduch.
Mohlo by to být pochopitelně jinak v případě vestavěného harddisku, který dokáže útroby satelitního přijímače úhledně zaplnit a zatížit, jenže interní pevné disky jsou doménou přístrojů vyšší cenové kategorie (typicky se pohybujících pod či nad hranicí deseti tisíc). Vestavěný harddisk má pochopitelně své výhody i nevýhody – na jednu stranu máte jistotu bezproblémového nahrávání SD i HD kanálů díky dostatečné rychlosti disku, na stranu druhou bývá těžké případné nahrávky z přístroje zkopírovat do počítače pro další zpracování – takové možnosti obvykle nabízejí jen některé luxusnější modely s LAN rozhraním (přítomnost LAN portu ještě automaticky neznamená možnost kopírovat přes něj nahrávky či přehrávat filmy a hudbu z domácí sítě – některé přístroje ho využívají jen jako zpětný komunikační kanál či pro aktualizaci firmwaru).
Externí pevný disk připojený přes USB rozhraní je tak o poznání flexibilnější – přenést soubory na PC je hračka, jejich případné další využití nemusí být ale úplně snadné – záleží na způsobu, jakým přístroj nahrávku ukládá, tedy zda jako transportní tok dat (.TS), nebo datový tok obsahující pouze obrazová a zvuková data konkrétního programu (.PS). O poznání jednodušší je navíc situace u přístrojů, které podporují disky formátované systémem NTFS, na něž je možné ukládat jednotlivé soubory větší než 2 GB. Častým problémem, s nímž bojují přístroje nabízející PVR funkce přes USB port namísto vestavěného pevného disku, je rychlost externích disků či vestavěného USB rozhraní – ne všechny disky či receivery zvládnou bez problémů nahrávání HD programů.
Topfield ovšem PVR funkci přes USB komunikuje u modelu SBP-2070 jako jednu z klíčových vlastností, a tak je vcelku pochopitelné, že dobré spolupráci s USB disky byla věnována nemalá pozornost. Manuál dokonce upozorňuje, že pro nahrávání pořadů je disk nutné formátovat systémem NTFS, což považujeme za naprosto správné a rozumné. Samotný USB port na přijímači je označen pro maximální odběr standardních 0,5 A/5 V, což znamená, že bez problému rozběhnete flash paměti a pevné disky 1,8 a 2,5 palce s nízkou spotřebou. U ostatních pevných disků bude třeba použít doplňkové externí napájení. Když už jsme zmínili manuál, dovolíme si ho samostatně pochválit, neboť se jedná o jeden z nejlépe zpracovaných uživatelských manuálů, jaký jsme v poslední době u satelitních přijímačů této kategorie viděli – prakticky vše související s instalací a provozem přístroje je srozumitelně a přehledně vysvětleno a doplněno ilustračními fotografiemi a schématy. Ostatně i samotná krabice s nápisy pouze v češtině a slovenštině (byť místy vypadly háčky) naznačuje, že dovozce má ambice o českého zákazníka dobře pečovat, o čemž svědčí i stránky www.topfield.cz, které nabízejí nejen přehled přístrojů a informace o doporučeném příslušenství (CAM moduly atd), ale také sekci downloadů, kde naleznete aktuální firmware (pro novinku SBP-2070 v době testu doposud nový k dispozici nebyl) nebo možnost prodloužení záruky o 6 měsíců (na 30 měsíců) formou registrace přístroje online.
Topfield SBP-2070 se po designové stránce podobá řadě dalších modelů (jedná se o jeden z nejtypičtějších designů značky) – ostatně není divu, design je jednoduchý, přehledný a bude dobře ladit s dalšími komponentami v obývacím pokoji. Na čelním panelu je alfanumerický displej a tlačítka pro základní funkce (vypnutí, přepínání kanálů a hlasitost). Pod dvířky na pravé straně čelního panelu se skrývají dva sloty CI pro CAM moduly, přístroj ale nemá žádnou vestavěnou čtečku ani dekodér. Znamená to, že pro příjem kódovaných programů budete muset zakoupit ještě za cca 600 až 1000 Kč odpovídající modul (nejspíše starší Cryptoworks či novější Irdeto), tedy pokud již modul nemáte z předchozího přijímače. Na zadním panelu je obvyklá sestava konektorů zahrnující LNB vstup a výstup, dva SCART konektory, komponentní a kompozitní video výstup, stereo a digitální optický výstup zvuku, HDMI 1.3 a konečně již i zmiňované USB.
Instalace Topfieldu je, zejména díky přehlednému manuálu, poměrně snadná. Není sice přednastaven na konkrétní službu jako některé konkurenční modely, má ale pochopitelně uložena nastavení pro jednotlivé satelity a případné doladění parametrů je i díky srozumitelnému a dobře přeloženému menu záležitost, kterou zvládne středně zkušený uživatel i bez zásahu technika (zejména pokud již má správně nasměrovanou anténu, například po předchozím přijímači). Díky podpoře DiSEqC 1.0 až 1.3 (respektive USALS) zvládne Topfield prakticky libovolnou konfiguraci více antén či natáčení antény na více satelitů.
Menu je nejen velmi dobře přeloženo, ale i poměrně povedeně a přehledně graficky zpracováno a potěší i vcelku svižnou odezvou. Programový průvodce je přehledný, stejně jako menu pro nahrávání či přehrávání nahrávek. Velkým plusem je podpora přehrávání souborů MKV, MP4 a VOB a podpora titulků ve formátech SMI, SUB, IDX a SRT. Příjemná je též podpora přetáčení nahrávek až 64násobnou rychlostí. Pochvalu zaslouží výborná kvalita obrazu na HDMI i komponentním výstupu jak u HD, tak u převzorkovaných SD programů (samozřejmě záleží i na šířce přenosového pásma).
Topfield patří k dobře zavedeným značkám na našem trhu. Nový model SBP-2070 tuto pozici v podstatě utvrzuje. Nejedná se sice o špičkově vybavený model – co však nabízí a umí, zvládá bezproblémově. Je škoda, že výrobce neintegroval vedle dvou CI slotů také například modul Irdeto, případně že přehledné dálkové ovládání neumožňuje alespoň základní ovládání funkcí televizorů, na druhou stranu pochvala patří kvalitní lokalizaci včetně přehledného manuálu, dobré podpoře USB pevných disků i solidnímu zpracování přístroje a elegantnímu vzhledu kombinujícímu matný a lesklý černý povrch. Cena (při započítání CAM modulu) je možná o něco vyšší než u konkurence, solidní zpracování tomu ale rozhodně odpovídá.

HDTV Satelitní přijímač se dvěma sloty CI
Dekodéry a rozhraní: 2× CI slot
Výstupy a vstupy: 2× SCART, HDMI, komponentní, kompozitní, Toslink, audio, USB, SAT in/out.
Funkce: MPEG 2/4, H.264, rozlišení až HD 1080i, DiSEqC 1.0, 1.2, 1.3/USALS. AC3 a Bitstream Audio.
Další: plná česká lokalizace, podrobný manuál.
Rozměry a hmotnost: 430 × 60 × 263 mm, 2,5 kg

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku