Hlavní navigace

Ušetřete, použijte telefon jako webkameru

3. 5. 2024

Sdílet

 Autor: Computerworld.cz s využitím Dall-E
Windows 11 nově umožňují použít chytrý telefon jako webkameru.

Přestože už dřív bylo možné používat chytré telefony jako webovou kameru v počítačích s Windows, bylo to těžkopádné, nepříliš stabilní a málo užitečné.

Vypínáte v systému Windows nepotřebné aplikace?

Nyní byl systém Windows 11 aktualizován tak, aby umožňoval mnohem jednodušší a efektivnější použití chytrých telefonů s Androidem jako webkamery bezdrátově přes Bluetooth. K tomuto účelu slouží aplikace Propojení s telefonem. Není potřeba žádná aplikace třetí strany ani kabelové připojení. S iPhony to nicméně zatím nefunguje – jejich majitelé mohou použít aplikaci EpocCam pro iOS, která promění iPhony ve webkamery pod systémy macOS i Windows.

Připojení systému Android skrz aplikaci Propojení s telefonem, která je součástí Windows 11, je jednodušší a nabízí ještě více funkcí. Mezi nimi zobrazování zpráv, spouštění telefonních hovorů a úzká spolupráce mezi počítačem a smartphonem.

Výhody použití smartphonů jako webkamery

Výhody spočívají v tom, že chytrý telefon lze využít, jste-li zvyklí pracovat na více počítačích a že kvalita kamery chytrého telefonu je v mnoha případech vyšší než kvalita webkamer zabudovaných v noteboocích nebo monitorech. 


Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Pokud pracujete s notebookem připojeným k monitoru, můžete nechat notebook i zavřený, protože nepotřebujete vestavěnou webkameru. Samozřejmě má smysl používat smartphone ve vzpřímené poloze, například na nabíjecí stanici. Existují však také speciální držáky, které lze použít k upevnění smartphonu například na monitor nebo stůl.

Kvalitní webkamera zcela zdarma s Windows 11

Uživatelé tak získají vysoce kvalitní webkameru pro svůj počítač s Windows 11 zcela zdarma. Nutná je však aktualizace Windows 11 „Moment 5“ a aplikace Propojení s telefonem ve verzi 1.24012 nebo novější, kterou je třeba mít pochopitelně nainstalovanou i v telefonu. 

Při tomto sestavení lze přenášet obraz z kamery telefonu do Windows 11 prostřednictvím Bluetooth. Mezi funkcemi služby je možnost přepínat v aplikaci mezi přední a zadní kamerou, pozastavit stream a používat efekty smartphonu.

soutez_casestudy

Jak na to?

Pro úspěšné připojení je nutné aktivovat možnost „Povolit tomuto počítači přístup k mobilním zařízením“ v části Bluetooth a zařízení > Mobilní zařízení. Prostřednictvím nabídky Správa zařízení > Přidat zařízení vytvoří systém Windows 11 kód QR, pomocí kterého lze připojit zařízení se systémem Android, aby bylo možné v budoucnu používat fotoaparát. K tomu, aby funkce fungovala, je však nutná ještě aktualizace „Cross Device Experience Host Update“, kterou systém Windows 11 získá skrze Store.

Chytrý telefon pak lze používat jako webkameru stejným způsobem jako jiné webkamery. V okně pro ovládání kamery smartphonu můžete provést i další nastavení. Při správném nastavení je kvalita obrazu často vyšší než u běžných webkamer, zejména při použití moderních smartphonů.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?