Hlavní navigace

V roce 2020 bude na každého připadat 5 200 GB dat

12. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © Ben Chams - Fotolia.com
V následujících osmi letech vzroste počet vytvořených dat na 40 zetabajtů. To je 40 bilionů GB nebo 5 200 GB na každého člověka na Zemi. Podle odhadů ve studii Digital Universe, která vyšla v úterý, se objem dat až do roku 2020 každý druhý rok zdvojnásobí.

Většinu dat vytvoří přístroje vzájemnou komunikací.

Analytici prozatím prozkoumali pouze nepatrnou část vytvořených dat. IDC odhaduje, že v roce 2020 by mohlo 33% všech dat obsahovat informace, které by mohly být po zanalyzování hodnotné.

Digitální vesmír obsahuje všechno. Obrázky a videa na Youtube, digitální filmy ve vysokém rozlišení i údaje z elektronických dálničních vinět. Zahrnuje samozřejmě i firemní data - například údaje z bankomatů, bezpečnostní záznamy z letišť nebo třeba také nahrávky kolizí z Velkého urychlovače částic v CERNu.

Využití business inteligence k analyzování dat by mohlo odhalit vzorce v používání sociálních médiích, korelace vědeckých dat z rozdílných studií, lékařské informace ve spojení se sociologickými daty nebo tváře na bezpečnostních záběrech.

„To je příslib technologie big dat nebo MapReduce – vytažení hodnoty z toho obrovského množství nevyužitých dat v digitálním vesmíru,“ uvedla ve studii společnost IDC.

Získaná data by bylo potřeba označit metadaty, které jim dají kontext. To by například zahrnovalo přidat datum k záznamu z bezpečnostní kamery nebo geolokaci fotek a videí ze smartphonu – „v podstatě nějaké informace, které dají kontext datům, která tvoříme,“ řekl Chuck Hollis, technický ředitel v EMC.

Studie Digital Universe, kterou zadává společnost EMC, vychází od roku 2005. Od její poslední aktualizace uplynulo 18 měsíců a za tu dobu došlo v jejích předpovědích k významným změnám. Například poslední verze, která vyšla v červnu 2011, odhadovala, že v roce 2020 bude ne 40, ale pouze 35 zetabajtů dat. Podle studie plánují korporace do konce desetiletí rozšířit své servery až desetinásobně.

Hollis, jehož společnost významně podporuje cloud a produkty pro analýzu big dat, řekl, že společnosti budou potřebovat vytvořit automatické architektury orientované na služby (SOA). Ty umožní podnikovým jednotkám vybrat server a kapacitu úložného prostoru z online katalogu, který automaticky objedná a naúčtuje požadované věci.

Studie IDC také předvídá, že v roce 2020 bude cloudem „poznamenáno“ téměř 40 % všech dat z digitálního vesmíru. To znamená, že minimálně jednou budou v cloudu uložené nebo zpracované. Trvale uloženo bude v cloudu přibližně 15 % dat.

68 % dat v digitálním vesmíru bylo v tomto roce vytvořeno zákazníky interakcemi na sociálních médiích nebo posíláním fotografií a videí mezi mobilními zařízeními. Zodpovědnost za téměř 80 % dat mají ale podniky, které se musí potýkat s problémy copyrightu a ochrany dat.

Studie také odhalila, že přibližně třetina dat vyžaduje nějaké zabezpečení, buď k ochraně osobních dat, kvůli dodržení předpisů, nebo jako prevenci proti jejich odcizení. Potřebné zabezpečení má však pouze 20 % dat. Úroveň bezpečnosti se liší podle regionu, nejhorší je to v zemích, ve kterých se trh s technologiemi rozvíjí, například v Brazílii, Rusku, Indii, Malajsii nebo ve Spojených arabských emirátech.

Národy s rozvíjejícím se trhem budou podle IDC brzy vytvářet většinu dat. V roce 2005 48 % dat v digitálním vesmíru pocházelo ze Spojených států nebo ze západní Evropy. Rozvíjející se trhy tvořily pouze 20 %. Nyní však tyto země vytváří 36 % a v roce 2020 to bude 62 % veškerých dat. V té době vygeneruje 21 % veškerých dat pouze Čína.

Byl pro vás článek přínosný?