Hlavní navigace

Víte, jak a zda vůbec aktualizovat BIOS na svém počítači? - 3.díl

16. 5. 2017

Sdílet

 Autor: © auremar - Fotolia.com
BIOS aktualizujte jen v případě, kdy k tomu máte skutečně pádný a konkrétní důvod!

Předcházející díl

 

Nějaký, byť jen drobný čip BIOSu najdete uvnitř každého počítače. Nachází se na základní desce a po stisku tlačítka napájení je to on, který v podstatě oživuje celou počítačovou sestavu. Zkratka BIOS je odvozena z počátečních slov Basic Input and Output System, a jak bylo řečeno, BIOS oživuje počítač tím, že provádí inicializaci hardwaru počítače, jako je třeba CPU, GPU nebo čipová sada základní desky. Jako ostatně každý software (firmware) se dá aktualizovat. Je to však vůbec nutné?

Upgrade BIOSu ve vašem počítači – varianta č. 1

Po spuštění počítače se na monitoru zobrazí údaj o tom, kterou klávesu máte stisknout, abyste se dostali do UEFI BIOSu. Jakmile se taot informace objeví na monitoru, okamžitě tuto klávesu stiskněte. (Klávesa pro vstup do UEFI BIOSu základní desky je obecně různá, což platí i u vzhledu ovládacího panelu UEFI, proto berte následující řádky spíše jako námět k tomu, jak postupovat a nikoliv jako přesný návod).

U některých základních desek je možné spustit ovládací panel UEFI a použít integrovaný nástroj pro aktualizaci BIOSu. Tento nástroj se dokáže připojit k Internetu a provést aktualizaci BIOSu (tzv. flashing) na nejnovější verzi tím, že tuto aktualizaci stáhne přímo z internetového serveru výrobce. Tato bezesporu velmi povedená funkce usnadňuje aktualizaci BIOSu na maximum a umožňuje tuto nesnadnou a riskantní operaci provést co možná bezbolestně.

Flash BIOSu v počítači

 

CS24

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?