Hlavní navigace

Zablokovaly se vám náhle Windows 11? Víme proč

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Počítače s Windows 10 a Windows 11 jsou náhle deaktivovány navzdory platným licenčním klíčům.

Microsoft muší řešit problém, který brání aktivaci systémů Windows 10 a Windows 11. Jak uvádí magazín The Verge, záležitost se týká počítačů, na kterých uživatelé bezplatně přešli z Windows 7 nebo Windows 8 na novější verze operačního systému. 

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Pokud jste na těchto počítačích následně vyměnili důležité hardwarové komponenty (například základní desku), může nyní Microsoft náhle deaktivovat licenci Windows 10 nebo Windows 11. Problémy však hlásí též uživatelé, kteří nijak nezasahovali do hardwaru, jen aktualizovali systém BIOS. Nic neřeší ani původní (legální a stále platné) aktivační klíče k operačním systémům. 

soutez_casestudy

Postižení uživatelé se nedopustili ničeho nezákonného; dopadlo na ně pouze důsledky zářijového rozhodnutí společnosti o tom, že platné licenční klíče pro Windows 7 nebo Windows 8 již nelze aktualizovat na Windows 10 nebo Windows 11. Bezplatně upgradovat na Windows 11 jde na základě tohoto rozhodnutí pouze z Windows 10. 

Nápravu zatím Microsoft nezjednal, nicméně jeho zástupce uvedl, že stížnosti uživatelů společnost prošetřuje. Jedinou možností, kterou mají postižení uživatelé v současné době k dispozici, tak je si Windows 11 koupit, a to i přesto, že na jejich počítačích dosud běžely bezplatně.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?