Hlavní navigace

Budoucnost Windows: Copilot+ PC nabídnou praktické AI nástroje

23. 5. 2024

Sdílet

 Autor: Computerworld.cz s využitím Dall-E
Microsoft spojuje budoucnost umělé inteligence se značkou Copilot.

Dosud i výrobci počítačů souzněli s vlnou tzv. AI PC. Tento týden však Microsoft ve vývoji počítačů s umělou inteligencí oznámil další milník: Copilot+ PC. Spolu s tím představil i některé nové AI funkce Windows 11 jako je třeba Recall.

Chcete Copilot+ PC?

„Vždy jsme se snažili najít způsob, jak vyvinout počítače, které nám budou rozumět, místo abychom my museli rozumět jim, a mám pocit, že jsme tomuto průlomu opravdu blízko,“ řekl Satya Nadella, šéf Microsoftu.

Copilot+ PC dle Microsoftu kombinuje lokální umělou inteligenci v zařízení s umělou inteligencí v cloudu a poskytuje řadu služeb. Některé z nových notebooků dodávaných s procesory Qualcomm Snapdragon X Elite a X Plus budou klasifikovány jako počítače Copilot+ a budou využívat výhod NPU, který se v obou čipech nachází. Tento NPU bude pohánět lokální funkce AI, přičemž AI engine bude pohánět více než 45 TOPS (bilionů operací za sekundu). Copilot+ PC vyžadují 16 GB paměti RAM, 256 GB úložiště a integrovaný NPU.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Yusef Mehdi z Microsoftu demonstroval interakci Copilota s aplikacemi Fotky, Nastavení a dokonce s Minecraftem, v němž Copilot mluvil s uživatelem a rozpoznával, co vidí na obrazovce. 

„Bude to zcela nový způsob vnímání světa,“ řekl Mehdi. Microsoft na AI a jmenovitě na vlastní značku Copilot zaměřuje celou řadu svých aplikací, které se budou postupně stávat součástí Windows.

Mezi nimi novinka Recall, některými označovaná jako „AI Explorer“, s níž Microsoft zřejmě cílí na některé počítače s výkonnými NPU, jako jsou Qualcomm Snapdragon X Elite a X Plus. Recall umožní uživatelům najít cokoli v počítači pouhým popisem. Myšlenka je taková, že budete moci zpětně procházet a nacházet aplikace, dokumenty nebo zprávy, které se mohly ztratit. V jistém smyslu tak jde o novou podobu v roce 2021 odstraněné funkce Timeline, ovšem využívající umělé inteligence. 

Poslechněte si úvodní díl podcastové série o kybernetické bezpečnosti Přečtěte si také:

Poslechněte si úvodní díl podcastové série o kybernetické bezpečnosti

Carolina Hernandezová, produktová manažerka Microsoftu, ukázala, jak si povídala se svou babičkou o modrých šatech, které našla na Pinterestu. Funkce Recall jí později umožnila posunout se v čase zpět, najít chat i odkaz. Stejně postupovala i při dohledání projektu vytvářené marketingové nabídky. Recall je privátní, s malými jazykovými modely běžícími přímo v zařízení. Je navržen tak, aby byl privátní, a dokumenty a webové stránky můžete z dohledu aplikace případně vyloučit.

S některými dalšími nástroji jste se mohli setkat už dřív.

Funkce Live Captions, poprvé představená v aktualizaci Windows 11 2022 Update, je šikovný, i když poněkud nedotažený nástroj, který umožňuje použít titulky na jakýkoli zdroj videa přehrávaného v počítači: od YouTube (který má vlastní možnosti titulků) až po pouhé digitalizované video z maturity, které máte uložené v počítači. Očekávejte, že Microsoft časem rozšíří možnosti Live Captions o další funkce, včetně živých překladů mezi cizími jazyky.

Microsoft nabízí aplikaci Places, pro sledování z jakého místa lidí pracují Přečtěte si také:

Microsoft nabízí aplikaci Places, pro sledování z jakého místa lidí pracují

Cocreator, součást Malování, byl přidán na podzim 2023. Cocreator je jednoduchá verze umělé inteligence: Řekněte aplikaci Cocreator, co má nakreslit, a ona to udělá. Cocreator působí o něco jednodušším dojmem než například Stable Diffusion, protože se hodí k úpravám scény nebo přidávání objektů či pozadí generovaných umělou inteligencí.

Automatic Super Resolution je technologie, která automaticky zvyšuje rozlišení grafiky a videa a přidává detaily, které by v nich nemusely být. Používal jsem ji pro hry, ale Microsoft ji oznámil jako automatický upscaler videa v prohlížeči Edge. Funkce Video Super Resolution funguje na počítačích s kartami Nvidia GeForce RTX řady 20 nebo novějšími nebo kartami AMD Radeon RX 5700, případně novějšími. Microsoft ji testoval v beta buildech Microsoft Edge Canary, ale brzy přibude i do stabilní verze Edge. Super Resolution bude brzy součástí i aplikace Fotky.

soutez_casestudy

Windows Studio Effects je vám taky pravděpodobně povědomá. Poprvé jsem se s Windows Studio Effects setkal před rokem na Arm notebooku Microsoft Surface Pro 9 (5G). V tuto chvíli Microsoft aplikace omezuje na NPU notebooky, protože efekty (rozmazání pozadí, filtrování šumu a trochu děsivá technologie, díky níž to vypadá, že se stále díváte do fotoaparátu) závisí na umělé inteligenci. Krom toho se zdá, že Microsoft posiluje Windows Studio Effects o další filtry.

Microsoft dokonce ukázal interakci Copilota s hrami pro Xbox (pravděpodobně s aplikací Xbox). Demo ukázalo způsob, jak se Copilota zeptat, jakou kartu zahrát v Solitaire nebo co udělat v Sea of Thieves. Kdy se tato schopnost stane součástí systému, však Microsoft neuvedl.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?